Китай не изключва да си върне Тайван със сила /снимка: eurasiantimes.com/

При закриването на Националния народен конгрес на Китайската комунистическа партия китайски генерал заяви, че страната не изключва употреба на военна сила, за да превземе Тайван, ако дипломацията се провали.

Ген. Ли Зуочен, началник на Обединения щаб и член на Централната военна комисия каза, че въпреки че мирната дипломация е за предпочитане, страната му може да употреби сила, за да си върне контрата над Тайпе, като част от политиката си за „Единен Китай“, съобщи „Нюзуик“.

Тайван, официално носещ името Китайска република, се намира на около 130 км от китайския бряг, от другата страна на Тайванския проток. Той е практически независим за повече от 70 години, като бе създаден от националистическите сили, които изгубиха Китайската гражданска война срещу Китайската комунистическа партия /ККП/. Тайпе стана столица на Китайската република през 1949 година.

Китай не смята Тайван за независим и постоянно са заканва да възстанови контрола си над него. Островът сега е под ръководството на президента Цай Инг-вен, избрана за втори пореден мандат през януари. Тя е лидер на националистката Демократично-прогресивна партия. Пекин смята Цай за сепаратистки настроен лидер и многократно е предупреждавал, че ще предприеме военни действия, ако Тайван предприеме стъпки  за официално отцепване от Китай. Комунистическата партия дори прие специален закон, който дава право на употреба на военна сила срещу сепаратисти.

Ли Жаншу, председател на китайския парламент и третият най-влиятелен лидер в Китайската комунистическа партия, също предупреди, че е възможна употреба на сила срещу Тайван. Той каза, че ако има мирен начи, ще бъдат положени всички усилия по него,  но предупреди сепаратистите, че пътят им води до „задънена улица“ и че ако нарушат въпросния закон, ще има „жестоко наказание“.

Войнствената китайска реторика идва в момент, когато законодателите на ККП одобриха нов проект на Закон за сигурността, отнасящ се до полуавтономната територия Хонконг, който предизвика протести в бившата британска колония и критика от страна на чуждите правителства.

Тайванското правителство вече се зарече да осигури подкрепа на активистите, борещи се за независимост на Хонконг, които попаднаха под ударите на подкрепяното от Пекин местно правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!