Владимир Путин
на снимката: Президентът на Русия Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин заяви в понеделник, че на 1 юли ще се проведе забавеното гласуване на конституционните реформи, които му позволяват потенциално да остане на власт след 2024 г.

„На 1 юли ще проведем националния вот за промени в Конституцията на Руската федерация“, заяви Путин във видеооразговор с представители на изборните власти.

Гласуването беше отложено и се забави от април заради пандемията на коронавируса.

На 16 март Конституционният съд на Русия стигна до решението, че законът за поправка на конституцията съответства на правните норми на основния закон на страната. Промяната „занулява“ предишните мандати на сегашния президент Путин и му дава право на още два, а обтекаема формулировка в закона вече е открехнала вратичка и за продължение, като практически сегашният президент най-вероятно ще остане на поста пожизнено, като се има предвид контрола му върху всякакъв вид изборни резултати.

Според решението човек, заемал поста президент преди влизането в сила на промените, може да са кандидатира за още два мандата „независимост от броя на мандатите, в чието течение указаното лице е заемало (или) заема тази длъжност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!