На снимката: Иво Инджев

Кой може да спре руската агресия в Русия извън безумния сценарий за ядрена война?

На този въпрос в Австралия отговориха преди няколко дни така: само Китай може.

Не става дума за военни действия, макар китайците да имат зъб на северните си съседи още от съветско време, когато през март 1969 година между двете страни избухна въоръжен конфликт на остров Даман на граничната река река Усури. Ако не беше руската сдържаща ядрена сила, човек може да си представи с каква лекота огромната китайска армия би могла да завземе сега руски земи като се възползва от трудната ситуация на Русия, която изтегли от своя Далечен Изток и прехвърли към Украйна ключови свои боеспособни дивизии, оголвайки източния си тил.

Китай е толкова важен икономически и дипломатически фактор за международно изолирания Путин и неговия режим, че Русия трудно би могла да каже “не”, ако Пекин удари по масата и се обяви категорично за спиране на руската агресия срещу Украйна.

Засега Китай наблюдава въздържано бруталната руска авантюра в центъра на Европа. Но ето че позицията на Пекин започва да се променя и то не в полза на руския държавен тероризъм.

Министърът на външните работи на Китай Ва И вчера за пръв заговори за война на Русия срещу  Украйна. Това няма нищо общо с формулировката на Кремъл, според която руските войски осъществяват “специална операция “ на украинска територия.

Междувременно китайските банки започват да въвеждат санкции срещу Русия, прекратявайки обслужването на сделки при закупуването на руски суровини. Китайските производители Xiaomi, Oppo и Huawei съкратиха двойно доставките на високо технологичните си продукти в Русия. Интернет търговията на Али експрес с Русия към 10 март се осъществява в долари при курс на деня един долар за 165, 53 рубли. Това е убийствен срив на руската покупателна способност.

Къде остана меракът на Путин за общ антизападен фронт на рублата с китайския юан срещу долара?

Остана някъде там назад във времето преди инвазията му в Украйна от 24 февруари. Така че, втренчени в центъра на Европа и в западната реакция, не бива да изпускаме от поглед какво се случва на Изток. На този фронт, да прибягна и аз към втръсналото на всички перефразиране на Ремарк, нищо не е спокойно. Нито е гарантирано, че Китай ще брани руския интерес, довел света до най-опасната криза от военно естество след края на Втората световна война заради руските ядрени заплахи.

Анализът е от блога на автора. Заглавието е на Дебати.бг.

Още актуални анализи – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук