Пекин най-вероятно ще предприеме стъпки, за да намали въздействието на търговската война със САЩ, като в същото време икономическите индикатори показват, че китайската икономика забавя.

„Ние говорихме за известно забавяне, но то се оказа по-голямо от това, което очаквахме“ – заяви Джеф Нг, икономически ръководител за Азия на изследователската фирма „Континум Економик“.

През почивните дни проучване показа ръст в производствения заводски сектор, който беше в застой след 15-месечно разширение. Износът намалява бързо в продължение на две години, а проучването показва отслабване на производителните сили, макар и с по-бавни темпове.

Официалният индекс за производството бележи 7 месечно дъно с 50.8 пункта през септември, като през август е бил 51.3. Идексът остана над 50 пункта повече от 26 месеца. Като над 50 пункта е признак за разширение, докато ако е под тези стойности, може да се говори за свиване.

„Мисля, че очакваме още трикратни съкращения до края на годината … Мисля, че още едно тройно R ще бъде намалено до края на годината“, каза Нг, позовавайки се на възможността Китайската народна банка да отреже задължителни резерви за банките, за да се повиши ликвидността и растежа.

Задължителните банкови резерви са количеството пари, които банките трябва да държат в хазната си, като залог за настоящите си депозити. Намаляването на задължителните резерви ще увеличи парите, които банките могат да отпускат на предприятията и физическите лица, като по този начин се намаляват разходите за заеми.

Китайското правителство също разполага с инструменти, за да управлява монетарната политика.

Въпреки че все още има заплахи за китайската икономика заради търговката война, Нг каза, че очаква разширението на секторите, свързани с услугите, да смекчи влиянието на санкциите и да запази устойчивия растеж на втората по големина в света икономика.

Целта на китайските власти за растежа на икономиката на страната през тази година е 6.5%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!