Уонг Джанфенг не е обикновен фризьор. 39-годишният жител на Шаоксинг, в Източен Китай, специализира извайване на образи на известни хора отзад на главите на своите клиенти.

От портретите на бившия китайски лидер Мао Дзедун, през футболни икони като Дейвид Бекъм, до филмови звезди като Брус Лий и Жан Рено – Уонг може да изобрази всички.

Вдъхновен от онлайн видео, в което е гледал как известният американски фризьор Роб Феръл създава портрети на знаменитости на скалпа на клиентите си, Уонг пожелал да прави същото за китйците на техните прически.

Откакто през 2015 година завърши първата си скулптура от коса, той регулярно печели нови привърженици. Работата му стана толкова популярна, че клиенти са пътували от съседни провинции и градове, за да бъде косата им изваяна от Уонг.

„Това е форма на изкуство – сподели той – произлиза от реалния живот, но го надхвърля“.

Всеки месец Уонг прекарва две седмици в пътуване из страната, за да обучава бръснари и фризьори в големи вериги от салони как да извайват основни фигури по главите на клиентите си.

През останалото време, когато не се занимава с фризьорско-бръснарския си бизнес, той прави 8 – 10 арт прически месечно на свои клиенти. Те плащат за това само равностойността на 30 долара, което е равно на правенето на обикновена прическа в салона на Уонг. Всяка скулптура от коса отнема на майстора около час и трае около седмица, преди косата да порасне.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук