Индия, Китай
Граничарите ходят без оръжие, за да избягват тежки конфликти

Китайски и индийски войски отново се сблъскаха на оспорваната обща граница, този път в индийския щат Сиким, съобщи Би би си. Инцидентът е станал в сряда, а индийската армия го определи като „незначителен“ случай, който е бил вече „разрешен“. Напрежението между двете държави обаче остава високо, тъй като и двете страни си оспорват територии по въпросната граница.

Миналия юни поне 20 индийски войници бяха убити при ръкопашен сблъсък в района на Ладак. Китайците не съобщиха броя на своите убити тогава.

Сиким е индийски щат, хванат „в сандвич“ между Бутан и Непал, граничещ с китай в северната си част, и на около 2 500 км от района на Ладак.

Инцидентът

Китайски патрул се е опитал да навлезе на индийска територия и е бил изтласкан обратно, заявяват индийските власти. Според някои сведения отново /както миналия юни/ са били използвани прътове и камъни и не е имало пушечни изстрели. 

Индийската армия омаловажи случая, като обяви, че е имало „незначително“ противопоставяне в район на Наку Ла, в Северен Сиким, на 20 януари 2021 година и същото е било прекратено от местните командири в съответствие с установените протоколи.

„Таймс ъф Индия“ обаче съобщава, като се позова на свой източник, че двете страни са извикали подкрепления след „сбиване“, но не са разменени изстрели и ситуацията е поставено под контрол.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лиян не даде повече подробности за инцидента, но заяви, че „китайските войски са отдадени на запазването на мира“ и настоя Индия „да се въздържа от действия, които може „да ескалират и да усложнят ситуацията покрай границата“.

Главният редактор на китайската държавна медия „Глобал таймс“ съобщи в „Туитър“, че за последния сблъсък „няма записи в дневника на патрулирането от китайска страна“

История, белязана от сблъсъци

Последните съобщения за схватки и последваща деескалация говорят, че на този етап двете страни все още се стремят да държат каналите за комуникация и преговори отворени. Според бивши индийски военни служители обаче периодичните сблъсъци не могат да бъдат избегнати. По думите им обаче разговорите ще продължават, защото и двете страни не желаят да избухне война, дори и под формата на ограничен конфликт.

Границата от 3 440 км между Индия и Китай е лошо дефинирана. Реките, езерата и ледниците, през които минава,  могат да променят линията, което значи, че войниците на двете държава може да се окажат лице в лице на много места и това понякога води до сблъсъци. Миналата година през май имаше малко по мащаб противопоставяне в района на Наку Ла, а през юни избухна смъртоносната баталия в Ладак.

Оттогава девет страни имаха 9 кръга разговори за деескалация, като последният се проведе в неделя. Военни командири се срещнаха в Източен Ладак, но не са оповестени детайли за резултатите от разговорите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук