Десетки жертви в ръкопашен бой между индийски и китайски войници
Китайски и индийски войници се разправят на границата в Кашмир /снимка: tribuneindia.com/

20 индийски войници са загинали в схватка с китайска военна част в региона Ладак в Хималаите. Това е най-кръвопролитното стълкновение между враждуващите страни от 45 години. Напрежението между двете страни се покачи неимоверно, а премиерът Нарендра  Моди се закани смъртта на „Героите“ да не е напразна, съобщи Би Би Си.

Неприятен детайл в стълкновението е фактът, че не е използвано огнестрелно оръжие, а двете военни части са се били като първобитни хора – с камъни, бамбукови пръти, наковани с пирони, бухалки и палки, увити в бодлива тел. Индийските власти твърдят, че техните войници са били превъзхождани няколкократно по численост, но също са причинили жертви на китайците, които крият броя на убитите си.

Взаимни обвинения

Индийското министерство на външните работи обвини Китай за нарушаване на споразумението, постигнато предишната седмица за спазване на Линията на фактически контрол в долината на Галуан.

Дипломатическият кореспондент на Би Би Си Джеймс Робинс казва, че насилието между двете армии високо в Хималаите е много сериозно и натискът върху двете ядрени сили ще нарасне.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че Индия е преминала границата два пъти в понеделник, „провокира и атакува китайски служители, което води до сериозно физическо сблъскване между граничните сили на двете страни“, предаде агенция АФП.

Кашмир
Кашмир /карта: Би Би Си/

Битка от каменната епоха

В повечето райони от общата граница индийските и китайски военни не носят оръжие по силата на споразумение, целящо да предотврати кървави инциденти след войната от 1962 година. Това не е първият ръкопашен бой между индийски и китайски войници, но е най-мащабният и кървав. Примитивната битка е продължила няколко часа, като индийската страна твърди, че 55 нейни военнослужещи са атакувани от 300 китайци от специалните части. Хората са се убивали с примитивните топори и камъни, а част от тях са били блъскани от височините в пресечения район. Първоначално Индия съобщи, че е загинал един полковник и двама войници, но после още 17 души са починали от раните си.

Реакция

Нарендра Моди
Индийският премиер Нарендра Моди този път реагира предпазливо

Според анализатори обаче Нарендра Моди и кабинетът му реагират пестеливо на новината за битката. Обикновено обичащият да се хвали премиер сега просто заяви, че „Индия търси мир, но ако се наложи, ще даде достоен отговор“. Това обаче се тълкуват като думи, предназначени за вътрешна политически консумация, отколкото като заплаха към Пекин, още повече, че Китай не е Пакистан и в Индия сигурно продължава да се помни унизителното поражение от войната през 1962 година.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук