Урсура фон дер Лайен със стратегия за ваксината срещу коронавирус
На снимката: Урсула фон дер Лайен

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен призова богатите страни да се подготвят да споделят всяка бъдеща ваксина срещу коронавирус с по-бедните си съседи. Днес Фон дер Лайен постави началото на стратегията на Брюксел за справяне с пандемията. Преди обръщението си към Европейския парламент, ръководителят на изпълнителната власт на ЕС каза, че държавите-членки ще работят заедно без „вредна конкуренция“ за намирането на ваксина и предложи други световни сили да направят същото.

Обща стратегия

„Ние работим за глобална среща на върха на 27 юни“, каза Фон дер Лайен, имайки предвид втория етап от усилията за набиране на международни фондове, започнали с видеоконференция на 4 май, в резултат на което досега са обещани повече от 9 милиарда долара.

„Ще проучим с нашите международни партньори дали значителен брой държави биха се съгласили да обединят ресурси за съвместно резервиране на бъдещи ваксини от компании, като в същото време ще направят предварителни резервации за страни с нисък и среден доход – каза тя – След това страните с висок доход биха действали като международна група купувачи.“

Предварително заявяване

По-късно Фон дер Лайен трябва да разкрие план за действие, който ще накара Брюксел да подпише „договори за предварително закупуване“ с производителите на ваксини, финансирани от инструмента за спешна помощ на блока – около 2,4 милиарда евро, създаден по време на кризата. Световните лаборатории се надпреварват да намерят ваксина в рекордно кратко време – може би за дванадесет до 18 месеца, в сравнение с няколко години при нормални обстоятелства – и авансовото плащане ще им позволи да инвестират в производствен капацитет преди дори клинични изпитвания върху хора.

Този ангажимент от своя страна би дал правото на държавите-членки да купуват определен брой дози на фиксирана цена, след като ваксината е налична, в замяна на поетия инвестиционен риск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук