Държавната телевизия KRT в Северна Корея излъчи в сряда (17 юни) видео, показващо как междукорейският офис за връзка в Каесонг бива унищожен при взрив.
Службата за връзка в Каесонг – блестяща четириетажна конструкция от синьо стъкло в иначе занемарен индустриален град – беше „срината със страхотна експлозия“, съобщи държавната агенция KCNA на Пхенян.

В краткото видео на KRT офисната сграда беше взривена, а съседен 15-етажен блок също частично се срути при голяма експлозия.

Разрушаването на сградата, затворена от януари поради опасения от коронавирус, представляваше сериозна неуспех в усилията на президента на Южна Корея Муун Дже-ин да приобщи Северна Корея към сътрудничество. Изглежда още, че взривяването е допълнителен удар за надеждата на президента на САЩ Доналд Тръмп да убеди Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия и да се отвори за света.

Северна Корея днес отхвърли предложението на Южна Корея да изпрати специални пратеници, които да спрат ескалирането на напрежението заради дейността на дезертиращите. Пхенян спряха усилията за помирение и се зарече да пренасочат войски в граничните райони.

В понеделник Северна Корея предупреди Сеул, че въоръжените сили подготвят „акт на отмъщение“ за разпространение на агитационни листовки, които обиждат висшето ръководство в Пхенян. Това бе предшествано от изявление, публикувано в събота от първия заместник-председател на отдела на Централния комитет на Корейската партия на труда (КПТ) Ким Йо Чен, която е по-малката сестра на лидера на КНДР Ким Чен Ун, че Пхенян възнамерява да предприеме „следващата стъпка“ в близко бъдеще. По-конкретно тя подчерта, че вземането на решения относно последващи действия „ще бъде поверено на Генералния щаб на Корейската народна армия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук