Китайската държавна компания BAIC е придобила 5% дял в Daimler, чийто главен акционер за миналата година е китайският производител на автомобили Geely.

Daimler, който произвежда луксозната марка Mercedes-Benz, отдавна работи с Beijing Automotive Group Co. Ltd. в Китай и по-рано заяви, че е възможно BAIC да закупи дял от неговия капитал.

„Много се радваме, че нашият дългогодишен партньор BAIC вече е дългосрочен инвеститор в Daimler“, заяви изпълнителният директор Ола Калениус в изявление.

Двете компании са партньори в производството на автомобилите на Daimler в Китай, и Daimler притежава близо 10% дял в BAIC Motor, филиал на BAIC.

Миналата година обаче собственикът на китайския производител на автомобили Geely, Ли Шуфу, неочаквано купи почти 10% дял в Daimler, изненадвайки ръководителите на немския производител на автомобили.

Geely притежава Volvo Cars, луксозният шведски автомобилен производител.

Инвестицията на BAIC я поставя зад Geely, притежаваща 9.69 от акциите на Daimler, и кувейтския държавен фонд с около 7%.

Автомобилният съюз на Renault-Nissan преди това е бил третият най-голям акционер на Daimler.

Докато Daimler обяви миналата година заедно с BAIC, че планират да инвестират 1,5 милиарда евро в завод за сглобяване на следващото поколение електрически превозни средства на Mercedes-Benz, немският производител на автомобили също така се е придвижил напред на електрическия фронт с Geely.

През март Daimler и Geely разкриха планове за производство в Китай на следващото поколение електрически автомобили Smart.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!