Китай, лунен апарат, сонда

Китайският лунен апарат „Чанг’e“-4, съставен от спускаем модул и роувър, бе „събуден“ от слънчевата светлина в сряда, след като прекара първата си нощ на обратната страна на Луната.

Китайската национална космическа администрация (CNSA) съобщи днес, че апаратът е „събуден“ в сряда, в 20.39 часа пекинско време, а роувърът „Иютю“-2 – в 20 часа.

„Лунният ден продължава около 14 наши дни и нощта продължава също 14 дни. Сондата не е имала слънчева светлина в продължение на 14 дни през лунната нощ. Нашият апарат, включително роувъра, разчита предимно на слънчевите си панели за да си осигури слънчева енергия и да генерира електричество, за да работи“ – заяви Ли Чънлай, зам.-директор на националната астрономическа обсерватория на Китай и главен отговорник за системите на „Чанг’e“-4 с функции на повърхността.

Радиоизотопен термоелектрически генератор е монтиран на спускаемия апарат, за да захранва температурния колектор. Това е първият път, в който Китай успява да получи температурни данни за Луната през нощта.

Научните изследвания на обратната страна на Луната ще продължат, след като сондата бе „събудена“, съобщиха от CNSA.

„Чанг’e“-4 осъществи на 3 януари 2019 година първото меко кацане на обратната страна на Луната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук