Теменужка Петкова
на снимката: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

От 3 години държавата закупува емисии, за да може да работи държавната ТЕЦ “Марица Изток“ 2. Към момента дългът на централата към Българския енергиен холдинг е близо милиард лева. Само още няколко стъпки и централата може да бъде изправена пред заплахата от декапитализация.

Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия.

За да не допусне тази крайна стъпка държавата е започнала анализ за финансово стабилизиране на централата. Една от мерките е да се увеличи капиталът. Миналата седмица е проведена среща в ЕК, с представители на главна дирекция „Конкуренция“, за да се преговаря, за да не се третира като нерегламентирана държавна помощ.

„Имаме подкрепа от Брюксел, че това е правилната посока. Ако изпадне в затруднено положение, не може централата да кандидатства по нито един от механизмите за финансиране“, обясни министърът и поиска политическа подкрепа от всички партии, за да продължат преговорите за спасяване на държавната централа.

Само преди три месеца, когато синдикатите заплашваха с протести заради обасения, че хиляди миньори и енергетици в комплекса „Марица Изток“ ще загубят работата си,  Петкова уверено обещаваше, че не е възможно държавната ТЕЦ „Марица Изток“ 2 да фалира. Причината за това била, че държавата плаща изискваните от ЕК средства за закупуването на въглеродни емисии.

Целта на ЕС е да се намалят парниковите газове с 40% до 2030 г., но страната ни, заедно с други източноевропейски държави, упорито отказва да изостави въглищата, които са горивото на миналото и да премине към по-екологични източници на енергия. Сега освен вредно за здравето, това ще се окаже и вредно за икономиката.

МИЛИОНИ ЗАГУБИ ЗАРАДИ АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ

НЕК губи 90 млн. евро от това, че т. нар. „американски централи“ ТЕЦ „Марица Изток“ и 3 работят на половин мощност, стана ясно още по време на изслушването.

„Частните американски централи „Марица Изток“ 1 и 3 работят на половин мощност. За сметка на това на енергийната борса се търгува енергия от ВЕЦ-вете. За миналата година американските централи са произвели 660 000 мегават часа по-малко енергия спрямо 2017 година. Въпреки че, не работят държавата плаща на централите. Същевременно НЕК губи от това 90 млн. лева“, обясни председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Днес на борсата са продадени 300 мегават часа от ВЕЦ-овете на борсата за сегмента „Ден напред“. Ако работеха на пълна мощност частните централи днешната цена нямаше да е101 лева, а 80 лв., смята Делян Добрев.

Всичко това се случва на фона на притесненията на бизнеса относно силните колебания и високите цени на енергийната борса за електричеството в сегмент „ден напред“. Въпреки че преди седмици беше спешно свикана среща на всички заинтересовани лица с цел проблемът да се реши, все още решение няма.

„ТУРСКИ ПОТОК“

След два фалстарта третата фаза на пазарния тест за резервиране на капацитета по „Турски поток“ приключи днес успешно. Това съобщи енергийният министър днес.

„За да се счита за успешен тестът на турско-българската и сръбско-българската граница капацитетът трябва да е резервиран на 100%. 3 компании са заявили капацитет. Предстои с тях да бъдат сключени обвързващи оферти.“

Енергийният министър съобщи, че след пускането на тръбата ще могат и други кандидати да резервират тръбата. По този начин изпълняваме изискването на ЕК за свободен достъп и конкуренция.

Очаква се годишно „Булгартрансгаз“ да печели от втората тръба на „Турски поток“ над 360 млн. лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук