Теменужка Петкова
на снимката: министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Седмици след като и работодатели, и синдикати алармираха, че драстичният скок в цените на електрическата енергия на борсата в сегмент „ден напред“ застрашават българските предприятия и предвещават опасност от драстично повишаване на цените на основните стоки, държавата реши да се намеси. 

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че държавните дружества, които произвеждат над 80% от електроенергията в страната, ще предоставят допълнителни количества ток на енергийната борса. Това стана ясно на пресконференция след проведена среща в КЕВР с ръководителите на трите държавни компании НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“, енергийната борса, ЕСО и трите ЕРП-та.

„Поемаме конкретен ангажимент да направим необходимото, така че съобразно техническите възможности и капацитет на съответните енергийни мощности да бъде осигурено допълнително количество за борсата за платформа „ден напред”, което да даде възможност борсовият пазар да се нормализира”, обясни Петкова.

По този начин ще се увеличи предлагането на свободния пазар, което по законите на търговията означава, че цените ще се понижат.

Не е ясно обаче кои дружества ще осигуряват допълнителното количесто електроенергия.

„В момента по закон трите държавни компании НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2″ осигуряват по 690 мегавата на час. След 19 януари количеството енергия ще бъде увеличено с над 700 мегавата. В момента се прави анализ коя от компаниите ще осигурява допълнителните количества ток“, поясни министърът.

По време на пресконференцията министър Петкова не можа да отговори на въпроса дали държавният ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 ще участва в предоставянето на допълнителна енергия.

Поради увеличението на цените на въглеродните емисии се очаква да се увеличи и себестойността на тока, произвеждан от държавния ТЕЦ, което пък да оскъпи и цената му на борсата или да се стигне до момента, в който „Марица-изток“ 2 да продава на загуба. Но дали държавното предприятие да участва в предоставянето на допълнителната електроенергия на борсата, ще е обсъжда тепърва.

Втората мярка, която ще бъде взета в рамките на няколко седмици е създаване на нови стандартизирани профили в зависимост от различните нива на потребление в рамките на деня. Така ще може да се планира в кои часови рамки има по-висока нужда от електроенергия и в кои – по-ниска, а от това ще зависи кога ще се предлагат допълнителни количества електроенергия.

Той допълни, че като друга мярка се работи и за пазарно обединение с борси от региона, които допълнително ще стабилизират сектора и по този начин ще отговорим на изискване на ЕК за единен пазар в региона. За да се реализира тази мярка ще са необходими поредните промени в Закона за енергетиката. В най-напреднала фаза са преговорите с борсата от Република Северна Македония.

По обсъдените теми днес в КЕВР трите ЕРП-та ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ ще имат една седмица срок да излязат със становище и да предложат нови продукти, с които да се неутрализира недостигът на ток за бизнеса. След това ще има нова среща по мерките в енергетиката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук