Емилия Масларова
На снимката: бившият социален министър Емилия Масларова

Бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова осъди България в Страсбург да й плати общо 8 000 евро заради непремерени изказвания на депутата от ГЕРБ Пламен Нунев и Стелиана Кожухарова, говорител на бившия главен прокурор Борис Велчев. Масларова имаше претенции и към премиера Бойко Борисов, но Европейския съд по правата на човека не ги намери за основателни.

Според магистратите изказване на Кожухарова на пресконференция в деня, в който Масларова се отказа от имунитета си през ноември 2009 година във връзка с разследване срещу нея, съдържа индикации, че министърката е отговорна за злоупотреби с публични средства, което е  нарушение на презумпцията за невинност.

Същото е решението на съда и относно коментар на Пламен Нунев в негово интервю за седмичника „Политика“. По това време депутатът е зам.-председател на парламентарната комисия за разследване на разходите на кабинета „Станишев“ и каза следното:

„Там ние (парламентарната комисия) сме фиксирали и служебните нарушения, които са извършени от бившата министърка Емилия Масларова. Знаем, че има образувано наказателно производство за присвояване на държавни пари в размер на около 11 млн. лв. Изводът, който може да се направи, е, че този случай е един типичен пример на корупционно поведение чрез нарушаване на Закона за обществените поръчки от висш представител на изпълнителната власт, от министъра (Масларова).“

И в тези думи съдът в Страсбург видя грубо нарушение на презумпцията за невинност. Той обаче не намери такова в изказването на премиера пред „24 часа“, според който по случая на Масларова „всичко е ясно“. Отхвърлени бяха и претенциите към главния прокурор Велчев, че с искането за сваляне на имунитета й също е нарушил презумпцията за невиновност.

Общата сума, която България трябва да плати, се формира от 5000 евро заради нарушенията и 3 000 евро разходи по делото.

През ноември 2009 година Масларова бе обвинена за присвояване на 11 млн. лева при ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Другите обвиняеми по делото са Венцислав Драганов, собственик на фирмата, извършила ремонта, Михаил Методиев, управител на дружеството, Димитър Димитров, бивш зам.-социален министър, бившият главен секретар на министерството Иван Пенев и отговорника за контрола на ремонтните дейности Росен Стефанов. Делото влиза в СГС през 2010 година.

През 2015 година СГС оправда всички подсъдими, защото в нито една експертиза не е било записано точно какви суми са изхарчени за ремонта.

Пред 2017 година Софийския апелативен съд върна делото в прокуратурата заради „алогични и абсурдни“ твърдения в обвинителния акт. Според магистратите доказателствата биха били годни за осъдителна присъда на втора инстанция, ако държавното обвинение не бе допуснало посочените сериозни неточности. Обвинителният акт бил напълно негоден за основа на произнасяне на присъда. САС смята, че Софийски градски съд е използвал недостатъците на обвинителния акт за да издаде оправдателно решение, вместо да го върне на прокуратурата.

Понастоящем разследването остава висящо и все още се намира в прокуратурата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!