Христо Иванов
на снимката: Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг председателят на „Да, България” и съпредседател на „Демократична България” Христо Иванов коментира приоритетите на партията и обединението на предстоящите европейски избори.

Ден след заключителния дебат за подрежането на листата за евроизборите на „Да, България” Иванов бе категоричен, че страната ни трябва да се бори за по-широко представителство и по-голяма роля във формирането на европейския дневен ред.

„Това, което ние знаем и виждаме в целия този процес, е, че да, в България има интелектуалния капацитет, има професионалния капацитет, експертизата да осигурим представителство на националните ни интереси на европейска сцена така, че да имаме много по-голяма и смислена роля в изграждането на ЕС. Най-важното е да избегнем изпадането си в периферията и същевременно да използваме по-засиленото си придвижване и интегриране в ядрото на ЕС като най-големия лост за модернизация на страната и по този начин да си осигурим развитие и просперитет.”

По думите на Иванов сегашното управление не може адекватно да води проевропейска политика, защото е „заложник на корупционната система”. Това си личи от позициите на управлението по международни въпроси, както и по липсата на реформи у нас. Макар и да прави правилния заявки, правителството не може, не знае как и не иска да ги изпълни, смята председателят на „Да, България”.

Най-важната задача пред политиците в днешно време според него е да влязат в крак с технологичната действителност. По негови думи онези, които успеят да се адаптират към  цифровото общество ще бъдат печелившите, а останалите ще загубят страшно много. Тази задача стои и пред България, категоричен бе Иванов, затова е ключово страната ни да се интегрира възможно най-бързо към ядрото на Европа, което минава по пътя на Шенген  еврозоната.

Цялото интервю с Христо Иванов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!