Китайският износ опроверга мрачните прогнози за слабо възстановяване през май, въпреки че вносът спадна повече от очакваното с нажежаването на търговската война със САЩ, показват официални данни. Взаимните нападки между двете водещи световни икономики се усилиха миналия месец, когато президентът Доналд Тръмп увеличи митата за китайски стоки за 200 млрд. долара.

Китайският износ към останалага част от света обаче се покачи с 1.1% през миналия месец, след като се понижи с 2.7% през април, според данни на митниците. Анализатори прогнозираха спад от 3,9%.

Вносът, обаче, спадна с 8,5% след повишаване от 4,0% през април. Търговският излишък нарасна до 41,7 млрд. долара през май в сравнение с 13,8 млрд. долара през предходния месец.

Търговските преговори между Съединените щати и Китай са в застой, докато двете страни заплашват да наложат повече санкции една на друга. Тръмп е включил в черния списък китайския телекомуникационен гигант „Хуауей“ и предупреди, че може да наложи мита за почти всички останали продукти от Китай на стойност над 300 млрд. долара. Пекин отговори на последното увеличение на митата на Тръмп, като увеличи от 1 юни налозите на американски продукти за 60 млрд. долара.

Китай също подготвя свой собствен черен списък на „ненадеждни“ компании и се предполага, че може да спре износа на редки елементи – ключ към производството на много високотехнологични стоки в САЩ.

Очаква се Тръмп да се срещне с китайския президент Си Цзинпин на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на месеца.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви вчера на срещата на финансовите министри на Г-20, че всяка потенциална сделка с Китай ще изчака срещата на двамата президенти по-късно този месец, но Вашингтон е готов да наложи нови тарифи, ако преговорите се провалят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук