На снимката: китайският посланик Дън Сяоцзюн /БТА/

Броят на излекуваните от коронавирус вече е по-голям от броя на починалите. Това каза на пресконференция китайският посланик в България Дун Сяоцзюн, цитиран от „Нова телевизия“. Според данни към 24 часа на 5 февруари има 28 018 потвърдени случая, от които 3859 в тежко състояние, а 563 са смъртните случаи. 1153 са излекуваните, а съмнителните случаи са 24 702. В Ухан досега има потвърдени 10 017 случая, 414 са смъртни случая, а 454 са излекуваните. Н. Пр. Дун увери, че китайците от Ухан, живеещи у нас, са здрави и в страната още няма случай на коронавирус.

„От първите данни се вижда, че макар епидемичната ситуация да е сложна и сериозна, работата по превенция и контрол постигна резултати”, коментира посланик Сяоцзюн.

Той отбеляза, че коронавирусната епидемия се развива бързо, но също така се вижда, че по-голямата част от случаите са в леко състояние, а процентите на тежките и смъртните случаи както в чуждите страни, така и извън провинция Хубей, са по-ниски.

Въз основа на данните към 3 февруари, смъртните случаи са 2,1 процент в цялата страна, като 97 процента от тях са в Хубей. Смъртността на коронавируса в провинция Хубей е 3.1 на сто, а в град Ухан – 4.9 на сто. Като се изключи провинция Хубей, смъртността в останалата част на страната от вируса е 0.16 на сто, каза посланикът.

При анализа на текущите данни експертите са установили, че голямата част от смъртните случаи са възрастни хора – повече от 80% са над 60 г., като 75% имат едно или повече предхождащи заболявания. Смъртността в чужбина от коронавируса е по-малка от 0,5%.

Посланик Сяоцзюн отбеляза, че до момента в България няма проявен случай на коронавирус. Той каза, че китайското посолство у нас отдава голямо значение на превенцията и контрола на коронавируса и поддържа тясна комуникация с МВнР и други ведомства, като благодари за подкрепата и съдействието.

Посолството е и в контакт с китайските граждани, които живеят в България. Десетина от китайските граждани, които живеят у нас, са родени в Ухан или провинция Хубей. Шестима са пътували за празниците до Китай, но са се върнали отдавна, тоест е изтекъл инкубационният период, и са здрави.

Посланик Сяоцзюн подчерта, че Китай прави всичко възможно да контролира разпространението на епидемията и да защити здравето на хората в целия свят. Той отбеляза, че китайското правителство е обърнало голямо внимание на необходимите стъпки за превенция и контрол. Предприети са строги и всеобхватни мерки, полагат се всички усилия за осигуряване на безопасността и здравето на хората и свеждането до минимум на рисковете от разпространение на вируса.

Дун Сяоцзюн припомни изявлението на генералния директор на СЗО, че епидемията от пневмония на коронавируса представлява извънредна ситуация от международно значение, че СЗО не подкрепя на забраната за пътуване и търговия с Китай.

„Но сме свидетели, че някои големи държави вървят в обратна посока. В условията на криза всички държави следва да се отнасят научно и отговорно, да работят заедно за преодоляване на трудностите – призова посланикът – Появиха се и фалшиви новини и злонамерени спекулации срещу Китай, както и радикално поведение срещу китайските граждани зад граница, ние категорично се противопоставяме на това, декларира той и отбеляза, че омразата и изолацията са по-страшни от вируса. Нашият общ враг е вирусът, а не китайците.“

Посланик Дън отбеляза, че в епохата на глобализация се нуждаем от глобално сътрудничество при извънредни ситуация в областта на общественото здравеопазване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!