Кметът на Брюксел Иван Мейор подава оставка заради това, че е взимал по 700 евро месечно, за да ръководи столичната служба за социални грижи. Местни медии коментират, че това е поредната загуба на партията на социалистите франкофони по подобна причина.

Само за последните няколко месеца във френскоезичната част на Белгия –  Валония, се разяриха няколко подобни скандали с управници социалисти от Шарльороа и Лиеж. Всички те бяха уличени, че освен заплатите си на обществените постове, взимат допълнителни възнаграждения, които често определят сами и които понякога се равняват на стотици евро на час за заседание на обществен съвет по някаква тема.

Премиерът Шарл Мишел реагира остро, заяви от парламентарната трибуна, че средствата за социални грижи трябва да достигат единствено до хората в нужда.

Мейор предизвиква многократно противоречия, включително с управлението на градската полиция, която му е подчинена, и с промени в центъра на Брюксел, които са неудобни за всички ­ пешеходците, шофьорите и търговците.

Новият кмет на Брюксел ще бъде социалистът Филип Клоз, съобщиха местни медии след консултации в Общинския съвет в града. Той е юрист и до сега оглавяваше групата на социалистите в Общинския съвет и бе председател на комисията по туризъм.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!