Предвидено е строителството на две сгради срещу бл. 325 в Младост, а не на четири както твърдят жители на района. Това каза временно изпълняващия длъжността кмет на район „Младост“ Румен Русев по повод предстоящия протест в понеделник.

Той се организира във „Фейсбук“, а повод за недоволството стана започналото преди седмица строителство на 7-етажен блок.

Строежът се намира на територията на бивша ливада, върху която преди години голяма верига магазини дари средства за изграждането на парк. Сега част от територията му е изядена от новостроящия се блок.

„При нас е внесено предложение за строеж на една сграда. Тя е с височина 21 метра или това са 7 етажа. На първия ще се разполагат магазини, а на останалите 6 етажа ще има апартаменти. Съседната сграда, за която все още няма издадено разрешение за строеж, ще бъде триетажна“, заяви Русев.

Според него в плана за изменение на застрояването в района са предвидени само две сгради, които ще са на калкан.

Русев уточни, че разрешителното за строеж е издадено от главния архитект на София Здравко Здравков на 9.02.2018 г. и е влязло в сила на 30 май. Около 40% от земята, върху която се строи блокът е била общинска, но през 2014 г. продадена от Столичния общински съвет на Стилиян Георгиев, който е член на Съвета на директорите на „Пазари Запад“ ЕАД. Всичко това се случва със съдействието и по време когато кмет на „Младост“ е д-р Цвета Авджиева.

Запитан дали всичко е легално, Русев беше категоричен, че всичко е проверено и законно и не съществува вариант започналото строителство да бъде спряно.

Вече е късно да се търси вариант да се предложи на инвеститора друг терен, тъй като разрешителното за строеж е издадено от Здравков, а не от главния архитект на района, подчерта Русев.

Той добави, че такава сделка е постигната с друг инвеститор, който иска да строи в района, но не пожела да разкрие повече информация по случая. Временно изпълняващият длъжността кмет на „Младост“ каза, че застава твърдо зад жителите и искането им районът да не се презастроява, но в случая няма какво да направи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!