КНДР разполага с повече от 3 000 обекта, свързани с ракетно-ядрената програма на страната, според оценките на американското разузнаване.

Първите секретни ядрени разработки в Северна Корея са били регистрирани от американското разузнаване през 1982 г. Досега 36-годишният списък с ядрени обекти в Северна Корея се обновява постоянно.

Източници на севернокорейските медии твърдат, че извършването на инспекции на тези съоръжения ще представлява „сериозно предизвикателство“ за международната общност.

Вследствие на резултатите от срещата 12 юни в Сингапур между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен Ун бе подписан документ, в който Пхенян се съгласи за провеждането на пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, в замяна на гаранции за сигурност от Вашингтон. В същото време Тръмп обеща да прекрати съвместните военни учения с Южна Корея, за които Пхенян дълго настояваше. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано, коментирайки резултатите от тази среща на върха, заяви готовността на ядрените инспектори да възобновят ядрените проверки в КНДР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!