Родителите на деца с увреждания заедно с омбудсмана Мая Манолова ще се срещнат днес със социалния министър Бисер Петков.

От министерството се очаква да представят финансови разчети, за да се обезпечи законопроектът на Манолова за личната помощ, която ще получават хората с увреждания.

Протестиращите майки и експерти на министерството са работили съвместно и през почивните дни, за да стане ясно кои хора с увреждания от каква лична помощ имат нужда и тя да се остойности първо в часове, а след това и в пари.

Една от майките, която организира палатковия лагер пред парламента – Вера Иванова – каза, че се очаква постигане на съгласие.

„От многото финансови анализи, които се направиха, дали г-н Бойко Борисов приема някои от тях относно асистентите, относно това до тези деца и до тези хора да има човек.“

От своя страна премиерът, който се видя с протестиращите майки от палатковия лагер в Бургас, коментира, че в момента се харчат немалко средства.

Той ще поиска от социалния и здравния министър разчети за изразходването на парите.

Пред БНР Гергана Маврова, протестираща майка от Бургас, изрази надежда днес да има напредък по промените, свързани с новия Закон за хората с увреждания и промените в Закона за социалните услуги. Тя посочи проблемите/

„Няма регистър. В България никой не знае колко са хората с увреждания, какви са им уврежданията и съответно какви са им потребностите според тези увреждания. Не знам как ги правят тези разчети. В момента разчетите се правят на базата на най-тежките случаи, които имат чужда помощ в ТЕЛК. Може би оттам идва и объркването, че законът е само за най-тежките случаи. Законът за личната помощ ще бъде за хората според техните потребности, а не според това колко процента ТЕЛК имат или дали имат чужда помощ или не. Най-важното и най-проблемно, според мен, се оказа, че няма регистър, а такъв е трябвало да има още 2012 г.“.

Според Маврова е възможно исканията им да бъдат удовлетворени с правилно преразпределение на средствата от настоящия бюджет, предвидени за хората с увреждания. Тя посочи местата, където изтичат средства.

Припомняме, че на 11 юни социалният министър Бисер Петков подаде оставка заради протеста на майките на деца с уреждания. В последствие обаче родителите казаха, че не са искали той да си тръгне, а напротив – той бил единственият, който ги разбирал. Затова след като премиерът Бойко Борисов прие оставката, на следващия ден му я върна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!