Бисер Петков
на снимката: социалният министър Бисер Петков

След като тази сутрин министърът на труда и социалната политика Бисер Петков даде пространно интервю по националната телевизия и не пролича никакво напрежение, най-неочаквано той е подал оставка и тя е била приета от премиера Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. Внезапното подаване на оставката и светкавичното й приемане говори за категорично решение от страна на министър-председателя. За истинските причини на оставката можем само да гадаем. Самият Петков е мотивирал действието си с невъзможността да се справи с напрежението около исканията на родители на деца с увреждания.

Бисер Петков беше министър от квотата на ГЕРБ. Това е втори социален министър в правителства на премиера Бойко Борисов, който подава оставка преди изтичане на мандата. Първият беше Ивайло Калфин, който заемаше този пост в правителството „Борисов 2“. Причината бе коренно различна – тогава Калфин искаше да стане президент. Все още не е ясно кой ще поеме поста.

В няколко български града текат протести на родители на деца с увреждания. Акцията върве под мотото „Системата ни убива“. В нейна подкрепа от днес в Морската градина на Бургас изникна палатков лагер. Недоволството на майките е срещу социалната политика на държавата по отношение на децата с увреждания. Майките ще дежурят в палатковия лагер, докато държавата не промени политиката си спрямо техните деца, за да им осигури достоен живот.

Безсрочен палатков лагер има и във Варна, където бяха пуснати и черни балони, символизиращи, че хората са на ръба на оцеляването. В началото на месеца протест с разпъване на палатки имаше и пред парламента. Тогава министър Бисер Петков проведе среща с протестиращите и им обеща концепция за закон за социалните услуги, които да помогне на близките в грижите за децата им.

Основното искане на протестиращите е законът за личната помощ да гарантира средства за нормален живот на децата им и след навършване на 18-годишна възраст. Проект на такъв закон е разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова.

Няколко майки, които опънаха палатков лагер пред парламента, са провели по-рано днес среща с обществения защитник. Една от тях е Вера Иванова, която коментира, че е шокирана от оставката.

„Министър Бисер Петков категорично подкрепяше социалната помощ. Той беше единственият в кабинета, който подкрепи хората с увреждания. Законът е важен за нас, защото е животоспасяващ. По време на срещата казахме, че ще спрем с протеста пред парламента, защото всичко е наред и сме направили решаващата крачка. В момента новината ме шокира“, каза тя.

Иванова заяви, че е готова да събере отново майките на протест, този път в подкрепа на министър Бисер Петков, за да остане на поста си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!