Меркел, Макрон, Тръмп
На снимката: френският президент Еманюел Макрон, президентът на САЩ Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел

Гледам, миналата година, по повод на срещата Путин – Макрон, броени дни, след като френският президент встъпи в длъжност, съм написал нещо със заглавие „Джуджета, фатмаци, баболюбци“ и там малко се занимах с ръста на двамата. Ръстът на Путин е държавна тайна, но според повечето изследователи е около 1,70 или малко под.

За Макрон се знае, малко е по-висок – 1,75.

Присетих се като видях снимката от срещата на Г-7 в Канада тези дни, на която Меркел е малко като Георги Димитров пред Гьоринг на Лайпцигския процес. Само, дето пропоцията е обърната – там Димитров е голям, а Гьоринг – малък. Тук е обратното – Меркел е малка, а Тръмп, макар и седнал, изглежда голям.

Направих справка за ръста на хората на снимката. Меркел е 1,65, до нея е Макрон, който малко се е привел, зад него се вижда детайл от Тереза Мей. Тя е 1,72. Фронтално е японският премиер Шиндзо Абе – 1,75. Не се виждат канадският премиер Джъстин Трюдо – 1,88, и новият премиер на Италия Джузепе Конте. За последния няма достоверни данни, но от снимки се вижда, че е висок горе-долу колкото Макрон.

Ръстът на Тръмп е обект на спекулации, но в повечето източници варира от 1,90 до 1,93.

Както се казва – Тръмп и Седемте джуджета. Само дето в Канада бяха 6. Седмото е в Москва, но беше официално поканено. От Тръмп.

Канадската среща на Г-7 е безпрецедентна, доколкото американският президент оттегли съгласието за заключителния документ от самолета. Досега оттеглянето – от Парижкото споразумение, от Иранската сделка – а и налагането на митата, бяха предхождани от анонси, някакъв вид дискусии. Сега – направо от небето, от горе.

Но само изглежда като импровизация.

Тръмп всъщност си следва дневния ред. America first. И е много последователен. Може да изглежда луд. Но е наивно да се мисли, че това е лична приумица, а не държавна политика.

Както и навремето Съветския съюз.

Тогава всички мислеха (и сега мнозина), че „този ставрополски селяндур“ (по Костадин Чакъров), този гей-либерал еднолично е измислил перестройката и отвързването на сателитите.

Но Горбачов беше подложен на силен вътрешен „патриотичен“ руски натиск. Влиятелни кръгове смятаха, че Русия даром храни колониите си, включително вътрешните, тези в СССР.

Последва отвързване, отказ от ангажиментите. И рухване. Руснаците сами си го причиниха, разбира се, под силен външен натиск, тъй като икономиката вече не издържаше.

За Америка поне отвън видяно, не изглежда така. Но Тръмп отвързва сателити или, както им викат евроатлантиците, съюзници. И на него, като едно време на Горбачовска Русия, а и на повечето американци, им идва в повече да хранят и да пазят „онези идиоти“.

Но „идиотите“ винаги намират алтернатива.

Разбира се, империите винаги се оправят.

Важното в крайна сметка е какво става с масата. С хората.

Боя се, че те (не) влизат в сметката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!