Ким Чен-Ун и Доналд Тръмп
на снимката: лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Светът очаква утрешната уникална среща между президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун в Сингапур. Надеждите са да се постави началото на процес, в края на който Земята да стане малко по-сигурно място, без севернокорейските атомни бомби. Преди да се стигне до тази крехка надежда за разведряване обаче между същите двама държавни глави с месеци се носеше пушекът от словесната престрелка, тиражирана от световните медии. Имаше само една по-съществена разлика – Тръмп си пишеше нещата сам в „Туийтър“ или ги казваше, докато Ким често използваше за това държавните институции и медии.

Ето част от разменените реплики, които втрещиха света /не е спазен хронологичният ред/:

„Той не може да дезодорира отвартителната миризма на мръсното си тяло, изтъкано от измами и сексуални злоупотреби“ – така държавният вестник „Родонг синмун“ описа Тръмп.

„Никога не бих го нарекъл „нисък и дебел“ – заяви Тръмп за Ким, като всъщност показа какво има предвид.

„Ким Чен Ун от Северна Корея, който очевидно е луд човек, който няма нищо против неговите хора да гладуват и да бъдат убивани, ще бъде подложен на изпитания, каквито не е виждал“, написа Тръмп на страницата си в „Туийтър“. 

В отговор Ким даде интервю, в което окачестви Тръмп като „побъркания американски президент…, който ще укротяваме с огън“.

Всъщност един поглед назад показва, че Тръмп отдавна се е прицелил в Ким, тъй като на президентския дебат през 2015 той говори за него като „този маниак, който стои там /в Пхенян – бел. ред./.

„Имам предвид, че този тип е кофти пич и не го подценявайте“ – предупреди Тръмп в разгара на словесната престрелка в края на миналата и началото на тази година.

„Това са спазми на лунатик“ – отговори Ким пак чрез държавния вестник. После премине в атака:

„Той е просто отвратителен престъпник, осъден на смърт“.

Според държавната новинарска агенция на Северна Корея Тръмп имал „умственото състояние на губещ“.

„Имам атомен бутон на бюрото си“ – похвали се през януари Ким.

„Аз също имам атомен бутон“ – контрира Тръмп.

Странно е, че не добави, че неговият е по-голям. Става дума за ядрения арсенал, разбира се. Размерът има значение.

„Ракетният човек е на самоубийствена за самия него мисия“ – това е може би най-известната „критика“ на Тръмп към опонента му.

„Той е умствено деградирал изкуфялник“ – контрира Ким.

Това беше доскоро. Светът се надява отношенията между „ракетния човек на самоубийствена мисия“ и „изкуфялника“ да не се връщат на старото положение. Утре те най-вероятно ще влязат в срещата усмихнати.

Дано да си тръгнат от нея пак така.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!