родители на деца с увреждания

След като дни наред майките на деца с увреждания протестираха пред парламента под мотото „Системата ни убива“, а вчера към тя се присъединиха и родители от големите градове в страната, оставаката на министъра на труда и социалната политика беше приета без да бъде искана от протестиращите. Майките изразиха недоволството си срещу „социалната политика“ у нас, отговрност за която по презумпция носи социалният министър.

Ден след като оставката му беше приета обаче, те попитаха „Кой му отряза главата?“. Протестиращите са категорични, че ако Петков не бъде върнат на поста си, ще последват масови протести за оставка на кабинета.

Причината майките на деца с увреждания да искат министърът в оствака да остане на поста си е, че той е подкрепил дългоочаквания от тях законопроект за хората с увреждания, който се подготвя от Министерството на труда и социалната политика и законопроекта за личната помощ, който се пише от омбудсмана Мая Манолова.

„Министър Бисер Петков категорично подкрепяше социалната помощ. Той беше единственият в кабинета, който подкрепи хората с увреждания. Законът е важен за нас, защото е животоспасяващ. По време на срещата казахме, че ще спрем с протеста пред парламента, защото всичко е наред и сме направили решаващата крачка”, каза една от протестиращите майки – Вера Иванова.

Според протестиращите Петков е единственият човек, който ги е чул и разбрал. Тук обаче си задаваме въпроса защо протестираха и срещу кого, при положение че законопроектите се пишат и обсъждат, а срокът за това още не е изтекъл.

Според омбудмана Мая Манолова със смяната на един министър, държавата не спира да съществува. Тя обясни, че вчера се е провела дискусия по законопроекта за личната помощ, подготвян от обществения защитник заедно с майките на деца с увреждания и представители на МТСП, сред които не е бил министър Петков.

„Вчера постигнахме съгласие с майките по всички дискутирани текстове и беше заявена позиция – от хората, които стоим зад този законопроект, да бъде направена една много детайлна финансова обосновка, колко ще струва на държавната хазна. В крайна сметка от една страна да се постигне справедливост, подкрепа за хората, които имат огромни проблеми, а от друга тези промени да бъдат в рамките на възможностите на държавния бюджет“, каза Манолова в студиото на НОВА телевизия.

По нейни думи срокът за завършване на законопроекта за хората с увреждания на МТСП е до 31 юли и тя ще се опита да се вмести в този срок и със законопроекта за личната помощ. За него се цели той да остане извън големия закон за хората с увреждания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук