Доналд Тръмп, Ким Чен-Ун, план
на снимката: американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-Ун

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-Ун подписаха важен документ. Какво точно пише в него още не е ясно, но според източници от американското правителството това е декларация, с която двамата лидери си обещават, че диалогът между тях ще продължи.

„Подписваме много важен документ, доста изчерпателен. Проведохме наистина много добра среща, имаме добри отношения. И за двама ни е голяма чест да подпишем този документ”, каза след разговорите Тръмп.

Президентът заяви също, че ще обяви съдържанието на подписания документ по-късно на пресконференция.

От своя страна Ким Чен-ун заяви:

„Имахме историческа среща и решихме да оставим миналото зад нас. Подписваме исторически документ. Светът ще види голяма промяна. Искам да изкажа благодарност на президента Тръмп, че направи тази среща възможна.”

Преди това президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур е преминала „по-добре от онова, което всеки би могъл да си представи“.

Разговорите „на четири очи” между двамата продължиха 48 минути, след това към тях се присъединиха най-близките им сътрудници.

Преди разговорите двамата лидери си стиснаха ръцете. Тръмп и Ким си размениха няколко думи, вървейки заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена – до скоро нещо немислимо, отбеляза „Франс прес“.

Това е историческа първа среща между действащ президент на САЩ и севернокорейски лидер.

Очаква се тя да бъде посветена на закриването на ядрената програма на КНДР в замяна на вдигане на дипломатическите и икономическите санкции срещу затворената комунистическа страна.

Разговорите между двамата бяха подготвяни няколко месеца и бяха съпроводени от совалки на представители на Южна Корея.

Именно съседите на КНДР предадоха на Тръмп поканата на Пхенян да разговарят. Ким Чен-Ун се срещна с южнокорейския президент Мун Дже Ин на 27 април. Тогава двамата се разбраха да нормализиране на отношенията и спиране на ядрените тестове – малка крачка за Ким, голяма крачка за човечеството.

Иначе преди да стигнат до Сингапур, Тръмп и Ким Чен-Ун си размениха много остри думи. Американският президент дори отмени разговорите. После пък размисли. На срещата на върха на Г-7 в Канада, която се проведе на 9-10 юни, американският държавен глава не изключи възможността двамата с Ким да не се разберат въобще.

Целият свят е притаил дъх и трепетно очаква резултатите от тази историческа среща, а над 2500 журналисти ще я отразят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!