Борисов, председателство
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Правителството ще представи какво е свършило по време на председателството на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари тази година и ще завърши на 1 юли.

По време на започващата днес двудневна заключителна Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз, която се провежда в НДК, премиерът Борисов ще представи постиженията на председателството.

Заключителната конференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси, т.нар. Пленарен КОСАК, ще анализира трите важни за председателството ни теми – Западните Балкани, стълба за социални права и кохезионната политика

Ключовият приоритет, свързан с европерспективата на страните от региона, ще представи външният министър Екатерина Захариева. Часове след подписването на договора между Атина и Скопие  за името Северна  Македония, на конференцията у нас пристига и външният министър на Македония Никола Димитров.

Заключителният КОСАК ще приеме два документа – „Приноси“ и „Заключения“ за последните шест месеца, информира председателят на комисията по европейските въпроси в Народното събрание Кристиян Вигенин.

„Вярвам, че част от тях ще бъдат по-положителни в сравнение с това, което беше постигнато на правителствено равнище, специално за Западните Балкани. Защото ние искаме и на парламентарно равнище да има засилен ангажимент на националните парламенти към парламентите от Западните Балкани”, каза Вигенин.

Пленарният КОСАК  ще бъде открит от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, приветствено слово ще отправи и президента Румен Радев. Конференцията е заключителната среща от Парламентарното измерение на европредседателството, на която ще присъстват над 400 делегати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!