председателството

Българското председателство на Съвета на ЕС беше официално открито тази вечер с официална церемония в Народния театър „Иван Вазов”, която започна в 19ч. Европейските комисари пристигнаха по-рано през деня, както и ръководителите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европарламента.

Министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова приветства с добре дошли гостите на церемонията.

„За нас българите присъединяването към ЕС преди 11 години бе е една сбъдната мечта. С гордост и самочувствие приемаме отговорността да бъдем председател на Съвета на ЕС“, каза тя в приветствието си. Тя допълни, че страната ни има какво да даде на Европа, като се започне от древната история и култура и се стигне до иновациите.

Министър Павлова подчерта, че Европейският съюз не трябва да се делим на малки и големи, на богати и бедни, на Изток и Запад.

„Готови сме да посрещнем всички предизвикателства“, каза тя и още веднъж подчерта значението на мотото на българското председателство – „Съединението прави силата“.

Президентът Румен Радев също обърна специално внимание на мотото.

„От 1 януари поехме председателството на Съвет на ЕС, от 11 години сме член на ЕС, от 13 века обаче България е югоизточната порта на Европа”, обяви при официалното откриване на българското европредседателство президентът Румен Радев.

Той  подчерта, че като народ знаем цената на омразата и разделението. Затова мотото е „Съединението прави силата”.

„България е символ на взаимното признаване на религиите, България която догонва своите съюзници, спаси своите евреи. Това ме кара да вярвам че много сме дали и можем много да дадем за бъдещето на ЕС. Сигурността е важен елемент. Конкурентоспособността трябва да се постига чрез инвестиции в образование. За да бъде разбрана Европа ни трябва взаимно разбиране. Вярвам, че през следващите 6 месеца всички наши гости ще се чувствате като у дома си сред римските руини и православните паметници”, подчерта Радев.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск спази обещанието си да изнесе реч изцяло на български език по време на официалното откриване на българското европредседателство.

„Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световното по футбол”, заяви Туск пред препълнената зала на Народния театър.

„Добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани – кой друг, ако не вие – потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава, вие, които никога не сте губили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион”, допълни Туск.

Премиерът Бойко Борисов държа реч след председателят на Европейския съвет.

„Мисля, че след словото на Доналд Туск всяко изказване е неуместно. Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на ЕС е положил толкова усилия да научи нашия език. Имаме 6 месеца да положим усилия не само за България, за за Европа. Да, ние трябва да бъдем модератор, но в същото време трябва да направим така, че за всеки българин да остане следа от това председателство. През тези 6 месеца има много събития които да започнат, които да се развият, други да завършат.

Кохезионната политика, сериозни конфликти – Крим, член 7-ми за Полша, изключително важен е проблемът за диалога с Полша. Западните Балкани – надеждите на народите, киберсигурността, сигурността, миграционният поток – все въпроси, на които трябва да се дадат много отговори по време на нашето председателство“, обяви Борисов.

Сред официалните гости на церемонията бе и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

„Заедно трябва да се изправим срещу предизвикателствата и да подготвим Европа за бъдещето. Заедно трябва да продължим да намираме начини да направим нашия Съюз по-добър, по-ефективен, по-демократичен и по-близък до нашите граждани, особено до младите поколения. Трябва да се вслушваме внимателно в техните опасения и очаквания“, коментира Таяни.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък сподели на откриването на Българското председателство, че още помни кога за първи път е чул „Мистерията на българските гласове“.

„Тези гласове буквално излетяха в космоса, когато запис с техните неповторими песни излетя на борда на американския кораб „Вояджър“ през 1977 г. Това само по себе си е голямо постижение. Не знаем обаче дали изобщо в космоса има някой, който да ги чуе. От друга страна, сега има потенциална публика от 500 милиона души. В този смисъл – гласът на България ще бъде чут високо и отчетливо в Европа – тази вечер, през следващите шест месеца и след това“, заяви Юнкер. 

Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости разгледаха интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници. Мултимедийната експозиция беше прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи. На представянето й пред медиите участие взеха популярната изпълнителка на родопски песни Валя Балканска и известният състав „Оратница”, който по свой начин интерпретира българския фолклор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук