Македонският парламент прие с 69 гласа от 120 закона за употреба на езиците. Той предвижда във всички органи на държавната власт, институциите, държавните предприятия, агенции, дирекции, учреждения и организации освен македонския език да се ползва и албанският, на който говорят 20 % от гражданите на Република Македония.

Законът бе приет в отсъствието на депутатите от Вътрешна македонска революционна организация – Демократическа партия за македонско национално единство (ВМРОДПМНЕ), които не участват в работата на Събранието в знак на протест срещу арестуването на петима техни колеги и други граждани за участие в инцидентите в парламента на 27 април миналата година, след като за председател на Събранието бе избран албанецът Талат Джафери.

Специални Агенция и Инспекторат ще следят за прилагането на закона, който влиза в сила веднага след публикуването му в Държавен вестник. Оттогава всички закони и актове, приети от парламента, ще бъдат публикувани на македонски и на албански език. Същото се отнася и за решенията на правителството. Двуезичност ще има и в униформите на държавните служители, в банкнотите и монетите, както и пощенските марки. Табели и надписи също ще се изписват и на двата езика. Етническите албанци в Македония са малко над 2 милиона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!