заплата
Снимката е илюстративна
От КСНБ заявиха, че увеличението на пенсиите от 1 юли трябва да бъде двойно по-високо от обявените от социалния министър Георги Гьоков 6,1 процента, за да се компенсира инфлацията и отпадането на добавката от 60 лева.
Един от вариантите, който синдикатите и бизнесът ще обсъждат с правителството, е всички пенсии под линията на бедност да се допълват със социални помощи през Агенцията за социално подпомагане, а не от Националния осигурителен институт.

Синдикалистите настояват линията на бедност да стане 451 вместо досегашните 413 лева заради инфлацията.

Сметките сочат, че при пенсиите, колкото линията на бедността, повишението трябва да е с 12 на сто, за да се компенсира поне отпадането на добавката от 60 лева. При по-високите пенсии ръстът може да се диференцира, а за пенсиите под линията на бедността да има социални помощи, които да допълват сумата до 451 лева, смятат от КНСБ.

Социалният министър Георги Гьоков вече потвърди ангажимента на правителството за подготовка на анализ съвместно със социалните партньори, на база на който да се предложи механизъм за справедлива и устойчива във времето актуализация на пенсиите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук