Репликата на министър-председателя за фашизма поражда много големи въпросителни. Това коментира народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

Според него трябва да се изясни въпросът дали премиерът е наясно с българската история, дали е наясно с това, че вчерашната му фраза обслужва както северномакедонското говорене по темата, така и позицията на Комунистическия интернационал от преди 1944 г.

На практика няма начин българската държава и българския премиер да говори по този начин, защото дава арсенал и амуниции в ръцете на преговарящите от другата страна, отчете Митов.

Според него във вчерашната визита на премиера не се е чуло нищо ново.

„Според мен трябваше първо премиерът Петков да отиде до Брюксел или Вашингтон, за да изясни категорично българската позиция, да потърси от Европейската комисия съдействие и подкрепа за преговорните позиции, в които България вече е влязла в тези разговори. Второ, нотите, които бяха изпратени и обявени вчера, това беше най-лесната част от преговорния процес. Северна Македония никога не е имала проблем с изпращането на подобна нота. Истината е, че те винаги търсеха начин да изтъргуват това свое дипломатическо действие. Въпросът е какво са получили в замяна. Никой не казва, очевидно има някакъв скрит дневен ред, който българското правителство не казва нито на парламента, нито на българското общество. Големият риск е в един момент да се получи така, че да се стигне до ситуация, в която в парламента да бъде внесен документ и този документ евентуално да бъде отхвърлен от мнозинството народни представители и ние да изпаднем в неловко състояние, ако правителството вече поемало някакви ангажименти било пред Брюксел, било пред Скопие“,  каза Митов.

Няма никакъв проблем да увеличаваме свързаността между двете държави, но големите въпроси са други – те са историческите, заяви още депутатът от ГЕРБ. Той отбеляза, че въпросите, които трябва да бъдат решавани, са за правата на българите, за промяна на учебниците и други.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук