Седем души са били подслушвани незаконно през 2021 година, е установила проверка на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Компетентните държавни институции са уведомени и предстои да бъде взето решение за уведомяване на засегнатите лица, става ясно от прессъобщение, публикувано на интернет страницата на Бюрото.

За 2021 година в НБКСРС са постъпили 142 сигнала от граждани с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС. Националното бюро се е самосезирало по отношение на 149 лица, като са разгледани общо 291 преписки.

Приключени са 246 от тях. Проверките по 28 преписки продължават и през 2022 г.

Дванадесет от постъпилите сигнали не отговарят на Вътрешните правила за работа на НБКСРС по сигнали за неправомерно прилагане на СРС и след разглеждането им на заседание на НБКСРС по тях е взето решение да не са извършват проверки, за което гражданите са уведомени.

Пет от сигналите предстои да бъдат разгледани на заседание на НБКСРС през 2022 г.

От 130 сигнала, отговарящи на изискванията на Вътрешните правила за работа по сигнали, по 118 от тях проверките са приключили.

По 7 сигнала проверките продължават.

Допълнително, по 4 броя сигнали, постъпили в края на 2020 г., проверките са приключени през 2021 г.

скройшот

От общия брой на постъпилите сигнали, 65 са от лица, посочили данни, че по отношение на тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии или участници в протестите през лятото на 2020 г., както и от лица по повод изнесените в медиите твърдения.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук