Стара Загора, протест

Работници на казанлъшката оръжейница ,,Арсенал“ излязоха на протест с настояване да им бъде възстановен транспорта до работното място. Протестът се проведе пред сградата на Община Стара Загора.

От понеделник голяма част от състава на дружеството е в отпуск. Заповедта на изпълнителния директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев е в сила до 11 февруари. В нея е посочено, че няма да се движат и автобусите до други населени места, в това число и Стара Загора.

Хората казват, че транспортът и средствата, които им се полагат за отдалеченост няма да бъдат възстановени и след 11 февруари, и те ще бъдат принудени сами да търсят начини за придвижване до „Арсенал“ в Казанлък и завода в Мъглиж.

Недоволните граждани дадоха начало и на подписка, която ще внесат в Община Стара Загора. Ще бъде изпратена и до синдикалните организации.

В предприятието работят около 9 хиляди души от региона. Отпускът за голяма част от тях е следствие на рязкото поскъпване на енергоносителите и суровините, силното поскъпване на металите на международните пазари, както и пикът на варианта „Омикрон“.

В понеделник бе съобщено, че при изявено желание от работника или служителя се разрешава ползването на неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж.

На ползвалите неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж ще бъдат предоставени ваучери за храна и здравноосигурителни вноски за сметка на работодателя.

При неотложна производствена необходимост на цехове, звена и участъци ще бъдат изготвени и утвърдени списъци за работа. Предприетите действия са били съгласувани между ръководството на „Арсенал“ и двете синдикални организации в предприятието – КНСБ и КТ „Подкрепа“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук