Сотир Цацаров

Прокурорската колегия възстанови Сотир Цацаров на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП), считано от датата, на която бъде освободен като шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

След като през декември 2019 г. Иван Гешев встъпи като главен прокурор, Цацаров беше преназначен като прокурор във ВКП, след което беше временно освободен, защото беше избран за председател на КПКОНПИ.

На заседанието на колегията днес стана ясно, че в заявлението си, с което иска да бъде възстановен като прокурор във ВКП, Цацаров е посочил, че на 17 януари т.г. е подал оставка като председател на КПКОНПИ. Тя все още не е гласувана от парламента, очаква се това да стане тази седмица.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов обясни, че правното основание е в чл. 10, ал. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Разпоредбата гласи:

„След изтичане на мандата на Комисията или при предсрочно прекратяване на правоотношението на основание чл. 11, ал. 1, т. 2 член на Комисията, заемал длъжността съдия, прокурор или следовател, се възстановява на заеманата длъжност преди избора, като времето, през което е бил член на Комисията, се зачита за стаж по чл. 164, ал. 1 – 7 от Закона за съдебната власт“.

Без дебати колегията възстанови Цацаров като обвинител във ВКП.

На 13 януари Сотир Цацаров обяви, че ще подаде оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на антикорупционната комисия и тогава ще обяви мотивите си за напускането на поста.

Ден по-късно обаче Цацаров остана без допуск до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС. Премиерът Кирил Петков обясни, че допускът е отнет, тъй като Цацаров не е минал т.нар. тест за надеждност, свързан с използването на класифицирана информация не по предназначение.

Шефът на КПКОНПИ пък огласи своя позиция, в която обяви, че отнемането на достъпа му до класифицирана информация е плод на натиск от Петков и е лично отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков, а поводът е „ЦУМгейт“. Според Цацаров проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, той е изнесъл класифицирана информация.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук