Искрено вярвам, че в България не трябва да има човек, над когото е само Господ. Не трябва да има такава институция, която да не може да бъде контролирана. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Народното събрание относно промените в Конституцията. Той обърна внимание, че „има един човек, който е безконтролен“. 

Според премиера държавата ни трябва да си остане парламентарна република, но трябва да има работеща съдебна система. Кирил Петков каза още, че ролята и задачата му е България, която е базирана на институции и не зависи от индивидуални хора.

Той обясни, че действието на ДАНС спрямо Сотир Цацаров е било първата осъзаема стъпка към това.

„От тук нататък агенциите са свободни да работят, както считат за добре и законът е единственото нещо, което се спазва. Няма вече специални хора. И когато някой дойде при мен и ми каже, че този или онзи трябва да бъдат запазени, още от сега да знае – моят отговор е абсолютно – не. Имаме институции, имаме закони и те трябва да се спазват от всички“, каза още премиерът.

„Продължаваме промяната“ все още няма номинация за председател на КПКОНПИ.

Стана ясно още, че работни групи ще обсъдят част от историята, в която е имало фашистки режим в цяла Европа и как това е повлияло и на територията на днешна Република Северна Македония.

„Повече от това нещо в детайл трябва да се влезе от историческата комисия. Много по-важно от това е, че се обединихме да имаме транспорт – връзка от София до Скопие за 60 дни. Това ще бъде направено по най-прозрачен начин“, каза Петков.

Премиерът определи вчерашната визита в Скопие като огромен успех.

„От една страна ние подадохме ръка, отивайки там първи, от друга страна те ни дадоха нота, която сме се надявали да получим от две години. Тази нота е много по-важна от само късо и дълго име. Тази нота казва, че РС Македония няма претенции към териториалната цялост на България“, каза още той.

Според Кирил Петков излизането на ГЕРБ от пленарната зала по време на президентското слово е липса на парламентарна култура. Той каза още, че заедно с президента Румен Радев са от един отбор и изрази надежда държавният глава да е критичен към изпълнителната власт.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук