Депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на президентското слово на Румен Радев.

Депутатите бяха провокирани от думите на президента, че първият президентски мандат се е случил в драматично време, в което старият авторитарен модел е стигнал своя апогей.

„Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и поцеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е приятно, но предпиочитам истината“, каза Радев на депутатите от ГЕРБ.

Според ГЕРБ новият президентски мандат е трябвало да започне по друг начин.

„Винаги сме твърдели, че демокрацията е зачитане на вота на българските граждани. Ние уважаваме институциите, затова и бяхме в залата при полагането на клетвата от г-н Радев и г-жа Йотова. Считаме обаче, че години наред всички думи за това, че една политическа партия, конкретно ПП ГЕРБ и нашата парламентарна група, е наричана с всякакви епитети, с опити да бъде чагъртана, влияе не на нас като парламентарна група, а е обида към всички членове и симпатизанти на тази политическа партия“. Това каза Десислава Атанасова в отговор на въпроса защо напуснаха зала.

Тя заяви, че демокрация означава да зачиташ вота на гражданите, без значение как са го упражнили, защото тази президентска двойка е избрана едва с 30% избирателна активност, но и да браниш своите избиратели.

„Имахме усещането, че вече са взети много поуки, че са разчетени много грешки за поведението назад в миналото и сблъсъкът между институциите. Отново повтарям, че за да има работещи институции трябва да има диалог между тях и колкото и силен политически сблъсък да има, той трябва да е тук в тази сграда, не трябва да е по оста партии – президент. През последните 5 години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията, дадена от Конституцията да бъде обединител на нацията“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Очаквахме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми. Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин, ще има преосмисляне вече при по голям политически опит за това каква е ролята на политическите партии и каква е ролята на президентската институция“, добави тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС обясни, че ролята на президнетската институция е да търси консенсус. Според нея Консултативните съвети за национална сигурност не са се провеждали съгласно закона и не са били обсъждани темите, които вълнуват ежедневно българското общество.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук