Сотир Цацаров
На снимката: Сотир Цацаров

Отнет е достъпът до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Това потвърди премиерът Кирил Петков.

„Днес ДАНС ме уведоми, че са отнели разрешението за достъп до класифицирана информация на ниво „строго секретно“. Разрешението е отнето в хода на осъществяване на контрол за надеждност след придобити данни от ДАНС“, уточни премиерът.

Премиерът допълни, че не знае дали има връзка между оставката и отнемането на достъпа до информация.

„Надявам се, че двете неща не са свързани, защото в противен случай означава, че е знаел за това, но не вярвам“, уточни Кирил Петков.

Той поздрави ДАНС, че оказва ясно, че всички хора трябва да се съобразяват със закона и ако има данни за нещо неправомерно извършено, службите за сигурност няма да правят компромиси с никого.

По-рано днес сайтът bird.bg съобщи, че процедурата за отнемане на допуска е в ход и това е предизвикало анонса за оттеглянето.

„Полуоставката на Цацаров идва след разследване на ДАНС и процедура за отнемане на допуска до класифицирана информация. Явно е научил отнякъде какво ще му се случи. А това означава, че ДАНС е пробита кофа и трябва да се преоснове с надеждни кадри. Изчегъртването на хората на свинското статукво неизбежно минава през това. Иначе няма как да възстановят доверието на западните партньори. Както се видя от случая с нашия журналист, САЩ не казва нищо на БГ службите за прихванатата заплаха, защото им няма доверие“, пише във страницата на медията.

Припомняме, че вчера бившият обвинител №1 обяви, че ще подаде оставка като председател на антикорупционната комисия и ще освободи поста до 1 март. Срещу него се води разследване от ДАНС.

Цацров заемаше длъжността главен прокурор в продължение на 7 години, след което подаде оставка малко преди изтичане на неговия мандат, за да отстъпи мястото си на Иван Гешев и да участва в конкурса за председател на Комисията по противодействие на корупцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!