Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава извънредно днес по искане на един от най-големите синдикати у нас – Конфередацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

От организацията алармират за опасността от срастично повишаване на цените както на електроенергията, така и на основни стоки за бита в разгара на зимния сезон.

Синдикатът споделя притесненията на българския бизнес, че очевидно има проблем, който създава напрежение на енергийния пазар.

„Предприятия спират работа заради високите цени. Производители вещаят шоково поскъпване на основни хранителни стоки“, се посочва още в декларацията на синдиката.

Според КНСБ повишаването на цената на електроенергията ще засегне не само бизнеса, може да доведе и до ръст на цените на хранителни и нехранителни стоки, което ще се отрази пряко върху доходите на българските граждани.

Конфедерацията иска засилване на експертизата и активността на КЕВР при наблюдение и оценка на предизвикателствата на пазара и своевременна интервенция. От КНСБ настояват за регламентиране на възможностите за регулатора за интервенция в кризисни ситуации.

КНСБ иска регулаторният преглед от страна на КЕВР на цените в сектор „Енергетика“, извършван на тримесечна база, да обхване и добавката „Задължение към обществото“, чрез което, според синдикалната организация, може да осигури регулация на на крайните ценови равнища.

Искаме включването на всички сделки на енергийната борса, включително и дългосрочните договори за индустриалните потребители, посочват още от КНСБ. От Конфедерацията се обявяват за създаване на предвидим, дългосрочен механизъм, който да обхваща договори с индустриални потребители, надвишаващи една година.

От КНСБ искат още и въвеждане на механизми за компенсиране на индустрията и енергийните производители за стремително увеличаващите се разходи за въглеродни емисии, както и премахване на непазарни тежести за енергийните дружества.

Припомняме, че още реди седмици представители на бизнеса алармираха за увеличаване на цените на електроенергията в промишлеността с над 300%, което стана причина за спиране на работата на предприятия в Стара Загора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!