Коалиция, коалиционен съвет

Четворната коалиция се събира тази вечер на извънредно заседание, съобщи БНР. Поводът е Северна Македония, а самата среща е по искане на премиера Кирил Петков.

Очаква се на срещата Петков да разясни на коалиционните си партньори защо поиска от президента Румен Радев да свика Консутатитевен съвет по националната сигурност и да представи постигнатото дотук в диалога със Скопие.

Още на 24 май по време на посещението си в Рим Петков даде сигнал, че такава среща ще се проведе, обяснявайки защо ще настоява президентът да свика Консултативен съвет.

„Формат коалиционен съвет е много важен. И аз това ще попитам от моя гледна точка и ние ще говорим с коалиционните партньори, но на нас ни трябва по широк консенсус  и затова трябва и опозицията да бъде информирана, знаеща“.

От ИТН през последната седмица направиха няколко внушения, че премиерът е сключил задкулисна сделка за премахването на ветото от Северна Македония за започване на преговорите. Вчера те препотвърдиха категоричната си позиция – никакво отстъпление от позицията на България.

Станислав Балабанов:  „Просто ще ги изслушаме за какво въобще се събират при положение, че тази позиция е ясна – и на консултативен съвет при президента, и в рамкова позиция на България и с декларация още от 44-ото народно събрание, така че може би и аз ще се запозная с нещо ново, което незнам. Аз ще бъда представител от външно министерство, така че отиваме да видим какво ще кажат. Нашата позиция е ясна“.

Вчера министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова обяви, че според нея няма причина да бъде премахнато ветото, но има законова причина да бъде свикан КСНС.

Очаква се да бъдат обсъдени и  исканията на ДБ и БСП за представяне на управленска програма на кабинета с ясно разписани мерки и срокове за изпълнението им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук