денков радев

Президентът Румен Радев и министър-председателят Николай Денков се обединиха около спешното модернизиране на специалните служби и за стартиране на малки и нискобюджетни проекти, които да отговорят на реалните асиметрични заплахи.

Това стана на консултативна среща и не във формата на Консултативния съвет за национална сигурност. Поради тази причина на срещата отсъстваха ръководителите на парламентарните групи в Народното събрание.

В резултат на изнесените доклади се обединихме около позицията, че към момента няма пряка заплаха за националната сигурност на страната, но остават в сила мерки за превенция на риска“, каза Румен Радев след срещата, на която присъства и вицепремиерът Мария Габриел, както и началниците на специалните служби в страната.

Като риск е била отчетена ескалацията в конфликта между „Хамас“ и Израел и въвличането на нови участници, както и евентуалното засилване на миграционните потоци с потенциално проникване на членове на терористични организации.

Държавния глава наблегна на необходимостта от спешна модернизация на службите.

Анализът е показал, че все по-често в подобни конфликти се използват технологии и решения с продукти, които са в гражданския оборот и са с възможна двойна употреба за поразяването на техника и жива сила.

Президентът изрази мнение, че големите модернизационни проекти, като тези за придобиването на изтребители и сухопътни машини за армията, трябва да бъдат задвижени в спешен порядък и проекти, които да отговорят на подобни асиметрични заплахи.

Все по-широко се прилагат всякакъв вид дронове за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване. Ние не можем да си позволим да изразходваме колосални финансови средства без да гледаме какви са съвременните тенденции, как ще се развиват технологиите на бъдещето, обясни държавният глава.

Според него за съвременните отбранителни способности критично важни стават антидрон системите, системите за радио борба и киберотбрана, за информационни и космически технологии. За това до голяма степен трябва да бъдат мобилизирани българската наука и икономика.

Президентът открои също и проблемът с недостиг на кадри в службите, като трябва да бъде въведена дългосрочна политика за хората всистемата на националната сигурност. Отливът на кадри Радев нарече „тревожен проблем“, който се нуждае от неотложни решения с привличането на „млади хора с качества, с програми за мотивация, с професионална подготовка и реализация“.

От своя страна премиерът Николай Денков заяви, че правителството е положило всички усилия за преодоляване на последиците от кризата в Израел с извозването на българските граждани от страната.

Той открои факта, че проблемите, които са поставени на масата, са с давност от няколко години и не може да се очаква да бъдат решени в рамките на месеците, в които работи настоящия кабинет.

Винаги съм пледирал за това, че България има да решава важни въпроси и трите важни институции трябва да бъдат заедно при формулирането на тези решения“, каза Денков.

Той поясни, че кризите, откроени от президента, не датират от това, което се е случило в Израел. Като такива той посочи войната в Украйна, едностранното спиране на руския газ за България, които са изисквали общо действие на институциите.

„Важно е в тази дискусия да се включат и тези партии и лидери от Народното събрание, които също са готови да участват в такъв конструктивен диалог, за да може това да продължи в НС“, каза Денков, вероятно визирайки липсата на представители на парламентарните групи. 

Премиерът посочи, че с президента са се разбрали да продължат да „дефинират проблемите“, на които да се търсят решения със съвместни и системни усилия.

„Основната тежест ще падне върху правителството, ще имаме нужда от подкрепа в парламента и експертиза, особено в областта на отбраната. Нова беше един конструктивен разговор, който трябва да продължи и то с партиите, които подкрепят правителството“, каза Денков, като акцентира на това, че срещата не е била продиктувана от спешност, но повече от това, че институциите трябва да работят заедно.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук