Коалиционният съвет на ГЕРБ и „Обединените патриоти” ще реши днес кой да поеме транспортното министерство, след като предложеният от премиера Бойко Борисов Александър Манолев се отказа.

Заседанието ще започне в 10.00 часа сутринта.

Манолев трябваше да замести министъра в оставка Ивайло Московски, който заедно с колегите Николай Нанков и Валентин Радев подаде оставка след тежката катастрофа с автобус в Искърското дефиле.

Дни след това обаче настоящият зам.-министър на икономиката отказа да заеме овакантената позиция и мотивира решението си с твърдения за координирана атака срещу него, която определи като „скалъпени твърдения“ и „съшити обвинения“.

Междувременно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов оповести, че се обсъждат „едно-две конкретни имена“ на кандидати да поемат транспортното министерство, но не пожела да коментира предварително кои са те.

Припомняме, че на 13 септември парламентът трябваше да гласува оставките на тримата министри и да избере номинираните за техни заместници, които да поемат постовете.

Процедурата обаче бе блокирана заради неподписан указ от държавния глава Румен Радев, с който да бъде освободен Младен Маринов от поста „Главен секретар на МВР“, за да поеме силовото ведомство.

Управляващите изразиха надежда липсващият президентски указ да се дължи на техническа грешка, а не на търсена политическа конфронтация.

„У нас някак си се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация. Няма как да подпиша указ, при положение че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ”, бе коментарът на държавния глава Румен Радев, който той направи след завръщането си от Рига.

Веднага щом президентът подпише указа и той бъде внесен в деловодството на парламента, оставките ще залегнат в дневния ред на депутатите и ще бъдат гласувани в пленарна зала. След това наследниците на Нанков, Валентин Радев и Московски ще могат да положат клетва и да встъпят в новата си длъжност.

Министрите депозираха оставките си на 31 август, дни след тежката автобусна катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души.

Те им бяха поискани от министър-председателя Бойко Борисов. Тримата изразиха готовност да поемат политическата отговорност за трагедията край Своге.

Това е вторият ремонт в третия мандат на премиера Бойко Борисов. До момента от стола си на министър си тръгна проф. Николай Петров, който оглавяваше здравното министерство след информации за конфликт на интереси при обществени поръчки във ВМА. Има и двама министри, които подадоха оставки, но те останаха на постовете си. Това бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова заради сделката за ЧЕЗ и министърът на социалната политика Бисер Петков, който запази креслото си, след като майките на деца с увреждания се обявиха в негова защита.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук