Летището в Поликраище да бъде възстановено. Това поискаха жители на селото. Те изпратиха специално прошение до президента Румен Радев. Негов автор е председателят на Кметския съвет в населеното място проф. Георги Георгиев.

Документът беше предаден на съветника на държавния глава Илия Милушев по време на честванията по случай 70 години от основаването на изтребителната школа в Поликраище и 87 години от първото нарушаване на Ньойския договор.

В прошението се отправя молба до президента за възстановяване на земите, върху които е създадено летището в Поликраище, отчуждени от Военното министерство през 1950 г.

Настоява се за изграждане на бетонова писта и създаване на възможност от летището да се осъществяват редовни граждански, чартърни, туристически и товарни полети. Освен това в прошението се иска на

летището в Поликраище

да бъде даден статут на резервен аеропорт спрямо този в Горна Оряховица.

Проф. Георгиев иска също разработване на план за спортна авиационна дейност, който да даде възможност за национални и международни спортни събития.

В допълнение той посочва, че може да бъде създаден клуб по парашутизъм в Поликраище и също така да бъде възстановена селскостопанската авиация, която да обслужва Централна Северна България.

„Унищожаването на летището в Поликраище е извършено от елементи, заемали постове и използвали ги за своето облагодетелстване, водени от своите користни лични интереси, в крещящо нарушение на правата на хиляди български граждани. Те останаха напълно анонимни за нас и не благоволиха да обосноват своите действия. И днес никой не ги знае, не им търси отговорност, а само облагодетелствалите се ни се надсмиват на безсилието ни да получим правата си над нашата собственост“, пише в прошението към президента.

Възстановяването на летището би привлякло инвеститори и би довело до разкриване на работни места.

То е възможност за развитието на промишлеността, земеделието и горското стопанство, комуникациите, туризма, масовия спорт и ключ към връщане на населението и издигане на благосъстоянието на хиляди български граждани, убеден е проф. Георгиев.

На честването в Поликраище по случай 87 години от първото нарушаване на Ньойския договор присъства още деканът на факултет „Авиационен“ полк. проф. д-р инж. Мануш Христов от ВВВУ „Георги Бенковски“. Той и официалните гости поднесоха цветя в знак на признателност към героите на селото.

Интересна е историята на летището в Поликраище.

То е основано през 1915 г. През 1950 г. там е създадена Изтребителна школа за висш пилотаж, при което са отчуждени полски имоти. Преди това през 1936 г. в Поликраище България за пръв път нарушава Ньойския договор и провежда големи царски маневри на четири гарнизона – Търновски, Русенски, Плевенски и Ловешки, от бившата Дунавска дивизия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук