безработни българи ес

Нивото на регистрираната безработица през миналия месец в Бюрото по труда във Велико Търново се запазва ниско и за региона на дирекцията е 3,7% при 5,3% за страната и за област Велико Търново. По общини безработицата е, както следва – община Велико Търново 2,9%, община Елена 10,8% и община Златарица 13%.

В същото време се наблюдава и засилена активност по отношение на регистрацията на безработните лица. Нови 249 души са потърсили посредничеството на бюрото за намиране на работа, като от 51 са били неактивни на пазара на труда до този момент. Така общият брой на регистрираните хора без постоянна работа в трите общини през август е 1483, съобщава borbabg.com.

Увеличили са се и свободните работни места, работодателите са обявили 176 вакантни позиции. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработваща промишленост (37,5%), образование (21,6%), търговия (11,9%), строителство (5,7%), хотелиерство и ресторантьорство (4,5%), административни и спомагателни дейности (3,9%) и др.

Към 19 септември бизнесът търси най-много машинни оператори, продавачи, склададжии, монтажници, сервитьори, сладкари, бармани, готвачи и общи работници. По-малко търсени за дейността на фирмите са автомонтьори, брокери, водачи на мотокари, автобуси и тежкотоварни камиони, диспечери, екструдеристи, електромонтьори, електротехници, заварчици, лични асистенти, санитари, настройчици на машинни инструменти, камериерки, миячи в автомивки, чистачи, трактористи и т. н. Картината е пъстра, като свободни работни места има и за гробари, за продавачи в електронна търговия, офис мениджър, помощник-готвачи и др.

През август безработни лица са започнали работа в преработваща промишленост – 28%, търговия – 28%, образование – 10%, държавно управление – 8%, хотелиерство и ресторантьорство – 4%, селско, горско и рибно стопанство – 4%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук