Horror

Сценаристите на „ужасиите“ често пишат за маниаци, психопати и убийци и самият факт, че такива наистина съществуват, плаши доста повече от самите филми на ужасите.

Така например добре известният маниак от „Тексаска резачка“ е съществувал в действителност. Искате ли да си опънете нервите още малко? Ето някои истински истории, залегнали в сюжета на филми на ужаса.

Екзорсизъм в манастира Танаку – във филма „Проклетите монахини“

През 2005 годишна в православния манастир Танаку в Румъния станало убийство. Настоятелят Даниел Петру Корогеану, заедно с няколко монахини, провел ритуал по екзорсизъм над младата посетителка Марика Ирина Корнич. В резултат момичето починало.

Оказало се, че Марика имала шизофрения, която настоятелят приел за обладаност от демон. Участниците в ритуала получили дълги срокове затвор.

Сценарий на филма: През 1952 година в румънски манастир при загадъчни обстоятелства изчезва монахиня. Ватиканът праща свещеник и послушница да изяснят случая. Зад стените на манастира им предстои да се сблъскат със зло не от нашия свят.

Разкъсвачът от Гейнсвил – във филма „Писък 2“

Прототипът на човек с маска от филма „Писък 2“ е Дени Роулинг /вляво на снимката/, получил прозвището Разкъсвачът от Гейнсвил. След като през 1991 е признал убийството на 5 студентки, бил осъден на смърт. Дени успял да води полицията за носа цяла година и се отличил с хитрост и жестокост.

Сценарий на филма: Героинята и нейни приятели стават жертви на хитроумен маниак. Отличителните черти на злодея са маска, наметало и нож. Убиецът лесно се изплъзва от преследването на полицията и тормози своите жертви.

Харизматичният убиец Тед Бънди – във филма „Мълчанието на агнетата“

Тед Бънди /на снимката вляво/ е получил прозвището „Харизматичния убиец“ затова, че е очаровал своите жертви. Той „намирал ключ“ към девойката и тя лесно се съгласявала на контакт. В периода 1974 – 1978 Тед убил поне 30 жени, като точният брой жертви на психопата е неизвестен. Чарът му бил голям, а жените го посещавали даже и в затвора.

Сценарий на филма: Агентът на ФБР Клариса Старлинг води разследване на убийства из целия Среден Запад на САЩ /филмовият образ на убиеца – вдясно на снимката/. Когато то стигнало в задънена улица, тя се обръща за помощ към осъдения психопат Ханибал Лектър.

Плейнфилдският вампир – във филма „Психо“

Ед Гин /на снимката вляво/ е един от най-известните серийни убийци в САЩ. Образът му е дълбоко проникнал в кинематографията и литературата на 20 век. Детството му не било радостно и това оставило дълбок отпечатък в психиката му. На неговата „сметка“ са 2 потвърдени жертви и още 5 вероятни. Своята печална известност той е заслужил заради безпрецедентната си некрофилия. След като бил съден, той е преместен в психиатрия, където е починал от рак.

Сценарий на филма: В „Психо“ има пряка препратка към нездравите отношения между майка и син. Отрицателният герой извършва убийство, като се вслушва в гласовете в ума си. Личността на Гин е послужила за прототип и на други персонажи от филми, книги и компютърни игри.

Били Милигън – във филма „Разделение“

Били Милигън е един от най-известните психопати с дисоциативно разстройство. В главата му съжителствали 24 личности с различен характер, 10 от които били основни. Обвинявали го в няколко грабежа и 3 изнасилвания, но адвокатите му го изкарали невменяем, като настоявали, че престъпленията били извършени от две от тези личности без знанието на самия Милигън. Той бил оправдан и пратен в психиатрия, като така станал първият в историята обвиняем, който е оправдан заради „множествена личност“.

Бърни Тайд – във филма „Бърни“

Бърни Тайд от град Картаген, Тексас, бил агент на погребално бюро. Сред местните имал репутацията на добър човек. На едно погребение се запознал с вдовицата Маргарет Нюджънт.

81-годишната дама имала лоша репутация заради гадния си характер. Когато на Бърни му писнало от ревността й, той просто я убил и скрил трупа й във фризера. През 1997 година бил осъден. Като излежал 17 години, бил пуснат на свобода под опеката на режисьора на едноименния филм.

Сценарий на филма: Приветлив гробар /Джек Блек/ влиза в близки отношение със своя клиентка и вдовица. Когато ревността й минала всякаква граница, той се решил на престъпление.

Убиецът с писмата – във филма „Зодиак“

В края на 60-те години на миналия век неуловим маниак извършил вероятно 12 убийства. Той станал известен благодарение не само но своята хитрост, но и защото се гаврил с полицията, като изпращал там писма, в които описвал престъпленията си. Дори изпратил няколко криптографски послания, в които разказвал за себе си, като някои от тях не са разчетени досега. Полицията предполага, че „Зодиак“ е бил ченге, защото твърде добре познавал методите на разследване.

Робърт Дауни – джуниър във филма „Зодиак“

Сценарий на филма: Неизвестният маниак, който се самонарича „Зодиак“, тероризира Сан Франциско. Той изчезва за 25 години, след което се завръща с нови убийства. Води полицията за носа, като оставя подсказки в начина на извършване на престъпленията си.

Сатанистки култ – във филма „Затъмнение“

В края на 80-те години темата за сатанистките култове била наболяла в САЩ. Не е удивително, че е послужила за основа на произведения както в литературата, така и в киното.

Сценарий на филма: Детективът Брус Кинър разследва случая на девойката Анджела Грей, станала жертва на собствения си баща. Последният изпълнявал сатанистки обреди над малката Анджела, а героите се оказаха вплетени в окултна история.

Историята на Полийн Паркър и Джулиет Хюлм – във филма „Небесни създания“

На 22 юни 1954 година Хонора Паркър от град Крайстчърч, Нова Зеландия, била убита. В хода на разследването се изяснило, че е била погубена от собствената си дъщеря – тийнейджърката Полийн Паркър /на 15 години/ и близката й приятелка Джулиет Хюлм. Девойките били много близки, а родителите се опасявали, че отношенията им може да са хомосексуални. Това по онова време се считало за сериозно психическо заболяване. Опитали се да им попречат да се виждат и това предизвикало убийството, което залегнало в основата на книгата и филма „Небесни създания“.

Джулиет Хюлм /ляво/ и екранният й образ /дясно/

Сценарий: Джулиет и Полийн се сближават и започват близка дружба. Топлите чувства между девойките прерастват в любов, но майката на Полийн била против това и се опитала по различни начини да раздели дъщеря си от приятелката й, което довело до страшен край.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!