Джеф Безос
на снимката: основателят на Amazon Джеф Безос

С встъпването си в длъжност на 20 януари 2017 г. Доналд Тръмп обеща да „направи Америка отново богата“. Оттогава изминаха три години и страната стана по-богата – фондовият пазар се увеличава с 47%. Но не само това се е увеличило, според „Форбс“.

Общото състояние на петима милиардери – трима американци, французин и индус – нарасна до общо 219 милиарда долара, откакто Тръмп стана президент. Въпреки това изглежда, че тези магнати са били в добра позиция, независимо кой е встъпил в длъжност през януари. Увеличението на печалбите им е свързано повече с благоприятните пазари и интелигентните решения, отколкото с пристигането на Тръмп в Белия дом.

Бернар Арно

Печалби по време управлението на Тръмп в Белия дом: 74,4 милиарда долара

Нетно богатство: 116,5 милиарда долара

Приходите за луксозния гигант LVMH на Арно са се увеличили с 25% от 2016 до 2018 г. (непубликувани данни за 2019 г.), а печалбите са скочили с 57%. През октомври Тръмп се обедини с френския бизнесмен, за да „пререже лентата“ в новото ателие на Луи Вюитон в Тексас.

На следващия месец компанията на Арно обяви сделка за закупуване на американските бижута „ Тифани & Кo“ на стойност 16,2 милиарда долара. На 17 януари, Aрно стана (отново) най-богатият човек на планетата, оставяйки втори позиция на титана за електронна търговия Джеф Безос (който си върна лидерството три дни по-късно).

Джеф Безос

Печалби по време на управлението на Тръмп : 46 000 милиона долара

Нетно богатство: 115,6 милиарда долара

Основателят на „Амазон“ е човекът, който е спечелил най-много пари в САЩ с Доналд Тръмп като президент.

Въпреки че Тръмп критикува гиганта за електронна търговия, неговите дялове нарастват, както и приходите на компанията. Последните регистрирани данни, които включват данни до първите девет месеца на 2019 г., показват, че продажбите са се увеличили със 109% за три години.

Ако Безос не се беше отказал от четвърт от дела си в „Амазон“ при раздялата си с Макензи, той щеше да спечели дори повече от Арно, който пое ръководството му като най-богатия човек в света на 17 януари. Три дни по-късно обаче Безос си върна първото място.

Мукеш Амбани

Печалби по време на управлението на Тръмп : 39,2 милиарда долара

Нетно богатство: 61,1 милиарда долара

Мукеш Амбани, най-богатият човек в Индия, вижда как богатството му процъфтява, подхранвано от интелигентни ходове и процъфтяваща национална икономика. В началото на мандата на Тръмп бизнесменът отхвърли идеята, че наличието на протекционист в Белия дом непременно би било лошо за глобалния бизнес. Няколко месеца по-рано петролният и газов конгломерат на Амбани стартира голяма инициатива за диверсификация, стартирайки 4G телефонна услуга, наречена Jio.

Днес повече от 350 милиона души са записани в услугата, като броят на клиентите е по-голям от населението на САЩ.

Стив Балмър

Печалбите по време на управлението на Тръмп: 30,7 милиарда долара +

Нетно богатство: 60 милиарда долара

След като се пенсионира като главен изпълнителен директор на „Майкрософт“ през 2014 г., неговият наследник Сатя Надела изтласка компанията към нови висоти. Акциите на технологичната мултинационална компания се повишиха с 181% от възкачването на Тръмп до президентството на САЩ, което спомогна за увеличаване на нетната стойност на Балмър с около 30,7 милиарда долара.

През последните три години Надела направи големи придобивания като софтуерната фирма „GitHub“, докато облачният бизнес на „Майкрософт“ продължава да расте. „Майкрософт“ спечели битката с „Амазон“ при придобиването на договор за защита на облачни изчисления през октомври, след като президентът Тръмп се намеси. Сделката може да бъде на стойност до 10 милиарда долара.

Марк Зукърбърг

Печалби по време на управлението на Тръмп:  28,9 милиарда долара

Нетно богатство: 82,2 милиарда долара

Акциите на Фейсбук се увеличиха със 75% от деня, в който Тръмп встъпи в длъжност като президент. Когато социалната мрежа на Марк Зукърбърг публикува последния си тримесечен отчет през октомври се видя, че приходите са нараснали с 28%, а тримесечните печалби – с 19% до 6,1 милиарда долара.

Повече от достатъчно, за да покрие глобата от 5 милиарда долара, наложена от Федералната търговска комисия през юли 2019 г. за нарушаване на поверителността на потребителите, едно от най-големите наказания в историята.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук