хора, щастие

Свобода е думата, която се цени най-много в Европа. Свободата да живееш живот, както искаш и особено където искаш. Европа представлява изобилие от прекрасни страни. В тази класация ви представяме петте от тях с най-високо качество на живот, като сме се съсредоточили върху фактори като икономическа стабилност, безопасност, политическа стабилност, данъчни политики и индекс на живота.

Европа винаги е била желана дестинация за хората по целия свят. И има основателна причина за това. От богатата история и култура до невероятно модерните и развити градове. От зашеметяваща природа до множеството обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. От безвизово пътуване до високия стандарт на живот. Всичко това звучи много привлекателно.

Ето и списъкът с най-добрите страни за живеене в Европа:

швейцария

1. Швейцария

Швейцария от край време е една от страните с най-висок стандарт на живот в Европа. Тя е спокойна, а жителите ѝ се наслаждават на живота си, без да се притесняват за данъците. Според индекса на ОИСР за добър живот, Швейцария се представя много по-добре в повечето измерения в сравнение с други страни. По-голямата част от швейцарците са удовлетворени от качеството на живота, здравната система и пазара на труда, което пък води и до по-висока продължителност на живота.

От данъчна гледна точка Швейцария е рай за богатите хора. Швейцарските банки са безопасни, а нивото на корупция в страната е ниско.

Политически и икономически, Швейцария е известна като стабилна, има ниски данъци и е една от най-сигурните страни в света.

Швеция

2. Швеция

Швеция е една от най-добрите европейски страни за живеене, а според доклада за световното щастие, шведите са едни от най-щастливите хора. Известна е със северния си минимализъм, устойчивост и връзка с природата.

Страната е политически стабилна. Има една от най-добрите здравни системи в Европа и се стреми да постигне равенство в доходите. Освен това системата за обществено образование има превъзходна международна репутация.

Като всяка скандинавска страна, Швеция има високи данъци, но това е компромис за бързи и качествени услуги, безопасни улици и цялостно спокойствие. От политическа гледна точка Швеция е прозрачна и не толерира корупцията, което я прави една от най-малко корумпираните страни в света, а това е решаващ фактор за бизнеса.

Германия коронавирус

3. Германия

Политически, финансово, икономически – германците са известни със своя прагматичен подход към живота и обществото и ценят упоритата работа и точността. (Въпреки че всеки, който някога е бил на Октоберфест, е разбрал, че те знаят и как да се отпускат и да се наслаждават на живота)

Като водеща европейска сила и една от най-големите икономики в света, Германия може да се похвали с един от най-високите стандарти на живот в света.

Германия има репутацията на изключително бюрократична държава. Но въпреки цялата бумащина държавата функционира ефективно, вдъхвайки на гражданите си доверие в институциите. Здравната система и образованието са безплатни.

Известна в цял свят със своята инженерна, машинна и химическа промишленост, германската икономика и до ден днешен е една от най-силните в света. Изкуството и културата на страната, обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО, горите и зашеметяващите замъци, кацнали в планините, допълват репутацията ѝ.

Германия е важен бизнес магнит за чуждестранни инвеститори и предприемачи. Да, бюрокрацията може да бъде кошмар, но стабилната правна среда компенсира това.  Държавните служители имат щателна и професионална работна етика. Дори високите данъци не спират предприемачите да инвестират.

Пристанището "Нихавн" - Копенхаген, Дания
Пристанището „Нихавн“ – Копенхаген, Дания

4. Дания

Дания е страна с високо качество на живот, която перфектно съчетава  шумната градска среда със спокойна природа.

В Дания всичко се върти около около hygge. Тази дума се превежда като уют, което означава, че трябва да цените малките неща в живота. Затова животът в Дания е спокоен и балансиран, а хората са най-доволните на земята.

Въпреки че гражданите са задължени да плащат високи данъци, те се възползват значително от различни обществени услуги като безплатно обществено образование и универсално безплатно здравеопазване. В световните класации Дания е една от най-безопасните и чисти страни.

Животът е скъп и има високи данъци, но налице са високи резултати по отношение на иновациите, много бизнес възможности, с пълен достъп до всички пазари на ЕС.

Според индекса на корупцията, Дания води класацията за най-ниско ниво на корупция.

Амстердам, Нидерландия
Амстердам, Нидерландия

5. Нидерландия

Полета с живи цветни лалета, хармоничен пейзаж, сякаш излязъл от картина на Ван Гог и спокойни разходки с велосипед по каналите на стария Амстердам. Това е Нидерландия, която обаче, предлага много повече това.

Според световния доклад на ОИСР Нидерландия има високо качество на живот и е прекрасно място.  Страната е невероятно толерантна и активно защитава човешките права. Законът забранява дискриминацията,  позволявайки на хората свободно да изразяват себе си и своите убеждения.

Сплотеността и приветливата култура са нещо, характерно за нидерландците. Там  цари дълго търсеното усещане за спокойствие.

Нидерландия се радва на изключителен бизнес климат. В един непрекъснато променящ се свят той осигурява така необходимата стабилност. Отличното местоположение на страната и достъпът до Западна Европа са особено привлекателни за инвеститорите. Данъците са доста високи, но данъчната система предлага много предимства за предприемачите.

Текстът е публикуван в Nomad Capitalist. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук