Германия

Федерална република Германия затваря границите си с Франция, Швейцария и Австрия, считано от 08:00 ч. на 16.03.2020 г., съобщиха от Министерството на външните работи.

Според съобщенията, германските граждани ще могат да се завръщат във ФРГ, докато всички останали граждани на чужди държави, няма да бъдат допускани.

Министър-председателят на Шлезвиг Холщайн Даниел Гюнтер е заявил, че от 06:00 ч. на 16.03.2020 г. се затваря и границата с Дания, но това няма да се отнася за участниците в местния локален трафик и товарния транспорт.

За туристи се затварят и островите в Северно и Балтийско море – Силт, Амрун, Фьор, Фемарн, както и полуостров Нордщранд.

ДАНИЯ

От 12.00 ч. на 14 март 2020 г. Дания затвори границите си до 13 април с.г.

Датските граждани ще бъдат допускани по всяко време на територията на Дания. Допускани ще бъдат и чужденците, които пребивават, работят или учат в Дания, доставят или взимат стоки в/от Дания, посещават сериозно болен свой роднина в Дания, имат право на определен режим на лични контакти между родител и дете (напр. след развод) и др. Изчерпателен списък с всички основателни прични за допускане в страната е достъпен на https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/indrejserestriktioner и https://www.cph.dk/flyinformation/indrejserestriktioner-i-lufthavnen.

Пътниците, пристигащи на летище Копенхаген, които директно продължават към Швеция с влак или автомобил, могат да бъдат пропускани в Дания.

В Дания обаче няма да бъдат допускани граждани, идващи от Швеция, които имат билет за пътуване с полет от летище Копенхаген, освен ако те нямат основателна причина за влизането си на територията на Дания.

Според съобщението на властите може да последва частично или цялостно прекратяване на дейността на въздушния, морския и сухопътния транспорт, за да се спре разпространението на вируса.

Пристигащите от страни със степен на риска „оранжев“ (в т.ч. България) се призовават да останат вкъщи в рамките на 14 дни. карантина.

АЗЕРБАЙДЖАН

Границата с Иран е затворена до края на март; Границата с Грузия е затворенa до 24 март.

Преустановени са полетите от Баку до редица дестинации, включително до Китай, Иран, Турция, Грузия, Париж, Берлин, Нур Султан, Актау, Алмаати.

Предстои спиране на следните полети от авиокомпания АЗАЛ и от други компании:

– От 16 март-Баку-Ташкент (АЗАЛ и Узбек.авиолинии)и Баку-Лвов (АЗАЛ);

– От 17 март- Баку-Дубай, Баку-Казан, Баку-Минвод, Баку-Уфа- на АЗАЛ, Баку-Доха (Катарски авиолинии). От 17 март преустановяват полети и Air Arabia, Etihad, Fly Dubai по линиите Абу Даби-Баку, Дубай-Баку, Шарийа-Баку.

Преустановяват се и линиите Новосибирск-Баку (S7), Екатеринбург-Баку (Уралски авиолинии) и Сургут-Баку (Utair)

– От 18 март- Красноярск-Баку (IrAero)

– От 24 март- Баку-Ню Йорк.

Очаква се преустановяването и на линията Баку-Будапеща (Wizz Air).

СЪРБИЯ

Сръбското правителство затегна мерките за влизане на територията на Сърбия на всички ГКПП. Ограничи масовите събирания в затворени помещения до 50 души (до момента не се разрешаваха такива с над 100 души). Призова населението над 65-годишна възраст да си остане по домовете, тъй като това е най-уязвимата група от обществото. Постави забрана за увеличаване на цените на санитарните материали и лекарствата, основните хранителни продукти, защитното оборудване и дезинфекционните средства.

В свое извънредно изказване сръбският президент Александър Вучич заяви:

– Въз основа на чл. 200 ал. 5 от Конституцията на Република Сърбия (когато Народната скупщина не е в състояние да се събере и заседава, решението вземат заедно министър-председателят, президентът и председателят на Народната скупщина) обявявам извънредно положение на територията на цяла Република Сърбия от настоящия момент /20.18 ч. на 15.03.2020 г./;

– Ще забраним влизането в страната на всички други освен на сръбските граждани, както и поканените китайци. Всички останали граждани (включително сръбските), дори да нямат симптоми, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина или самоизолация – в противен случай – веднага до 3 години затвор. От огнищата на коронавирус, като Италия и Испания, самоузолацията трябва да е 28 дни.

ТУРЦИЯ

От вечерта на 14.03.2020 г. на турските ГКПП, включително ГКПП „Капъкуле” , e разпоредено да не се допускат да влизат в Турция граждани на Германия, Австрия, Белгия, Дания, Франция, Нидерландия, Испания, Швейцария, и Норвегия, опитващи се да преминат както с леки автомобили и автобуси, така и пеш.

На ГКПП „Капъкуле” се допускат да влязат в Турция граждани на посочените страни само ако същите са влезли в България преди 20.02.2020 г.

Към момента български граждани преминават без проблем през ГКПП „Капъкуле” от България към Турция, но след контрол на температурата им и при положение, че не са с висока температура.

Забраната не се отнася за ТИР камионите, същите продължават да се пропускат в Турция, но поради задължителното използване на термокамери за контрол има значително забавяне в процеса на обработка и пропускливостта на ГКПП „Капъкуле” за транспортните превозни средства от България към Турция е чувствително намалена.

АВСТРИЯ

Мерките на Австрия са насочени към защита от своите съседи. Страната е въвела пътен и железопътен граничен контрол с Италия, Швейцария и Лихтенщайн. Граничните проверки не допускат влизането на автомобилисти от тези страни, не допускат, превозващи стоки. Полети до и от Италия, Швейцария, Испания и Франция са спрени.

БЕЛГИЯ

Тъй като случаите на Белгия скочиха в края на миналата седмица и здравните служители предупредиха, че това е само началото, правителството заповяда всички училища, кафенета, клубове, ресторанти и някои магазини да се затворят от полунощ до петък до 3 април. В центъра на Брюксел полицията ще патрулира. улиците, за да се гарантира спазването на мярката. Супермаркетите и аптеките остават отворени – други магазини са длъжни да затварят през почивните дни. Правителството казва, че иска да „избегне италианската ситуация“ с пълно блокиране.

ХЪРВАТСКА

От четвъртък чужденците, пътуващи за Хърватия от Италия, Иран, Китай Хубейска провинция, град Тегу и страна Чонгдо в Южна Корея – или германския окръг Хайнсберг, Северен Рейн-Вестфалия – трябва да прекарат 14 дни в карантина в болнични заведение за тяхна сметка. Пътуващите, идващи от 16 други страни, включително Великобритания, Испания, Франция, Австрия, Германия, Малайзия и Хонконг, се тестват при пристигането си дали имат симптоми или не. Както и китайците, южнокорейците и германците от всички останали региони.

КИПЪР

За туристи от категория 1, идващи от Италия, Иран, Южна Корея и китайската провинция Хубей има задължителна карантина от две седмици, която се провежда под лекарско наблюдение. Категория 2 се отнася за туристи, идващи от Китай (с изключение на провинция Хубей), Япония, Хонконг, Германия, Франция, Испания, Гърция (районите Ахея, Елис и Закинтос), Швейцария и Обединеното кралство. Това означава задължителна самоизолация за 14 дни след пристигането и под телефонно наблюдение.

ЧЕХИЯ

От неделя полунощ страната е затворена за туристи. На чехите и на чужденците с визи за пребиваване и работа е забранено да пътуват до държави с висок риск от зараза. На туристите е позволено да напускат. Както и студентите. Посолството на САЩ в Прага казва, че дългосрочните жители, които трябва да пътуват в чужбина по време на извънредното положение и планират да пътуват до забранена страна, „ще бъдат върнати на летището или на сухопътния граничен пункт“.

ХОЛАНДИЯ

Холандия има забрана за полети по маршрутите на Китай, Хонконг, Иран, Италия и Южна Корея до 26 март.

НОРВЕГИЯ

Норвегия отказва всички пътници поне до 26 март, за да забрани тези от северните страни, Дания, Финландия и Исландия. Всеки, който настоява да остане, трябва да се самоизолира в продължение на две седмици, казва здравното ведомство. Всички училища се затварят заедно със спортни зали и обществени мероприятия.

ПОЛША

Границататам също е затворена за туристи, от неделя 15 март, със задължителна 14-дневна карантина за граждани и жители, които се връщат у дома. Националната авиокомпания LOT спря полетите до Италия (Варшава-Венеция / Милано) до 3 април. Всички масови събития се отменят, кината и културните институции са затворени. Църквите остават отворени засега.

СЛОВАКИЯ

Централноевропейската държава затвори границите си за чужденците в петък и 3-те си международни летища, което прекрати туризма в страната. Училищата, баровете и клубовете затварят от понеделник до края на март според американското посолство.  Вътрешното пътуване с автобус и влак също ще бъде ограничено.

ИСПАНИЯ

Португалия ще затвори границата си с Испания за туристи за поне месец, за да ограничи разпространението на коронавируса, заяви португалският премиер Антониу Коща.

Движението на стоки и хора, които пътуват по работа, все още ще бъде разрешено, но не и за тези, които пътуват за развлечение и туризъм, каза Коща на пресконференция, след като разговаря чрез видеоконферентна връзка с испанския си колега Педро Санчес.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!