алкохол

Какво е най-важното при пътуване в чужбина? Тук мненията на хората се различават. Някой може да каже, че най-важното са красивите пейзажи, някои – че удобството и развитието на инфраструктурата, за други, на първо място е красотата на архитектурните шедьоври, но едва ли сте се замисляли, че сравнително ниската цена с приемливо качество на алкохола е важен фактор за много от нас.

Пощенската служба на Великобритания (Post Office) публикува класация на градовете с най-евтиния алкохол в Европа. Изчисленията се основават на средната цена на 12 различни алкохолни напитки: бутилка бира, чаша вино, чаша шампанско, коктейли, шот с текила, чаша ракия, чаша джин с тоник, чаша ром с кока-кола, чаша водка с портокалов сок, чаша уиски със сода и чаша мартини. Резултатите са впечатляващи.

10. Лондон

алкохол

В столицата на Обединеното кралство – халба бира средно ще ви струва 5.48 долара, а една чаша ром-кола – 7,31 долара. Общата цена на комплект от 12 алкохолни напитки е 88,4 долара.

9. Барселона

алкохол

Ако искате да пиете чаша вино в Барселона, пригответе се за средната цена от 4,5 долара. Водката със портокалов сок ще ви струва 10 долара. Общата стойност на набор от 12 алкохолни напитки е 88 долара.

8. Амстердам

алкохол

Ако след обиколка с велосипед по улиците многобройните канали, ще ви се прииска да отидете до бара и да поръчате шот с текила, това ще ви струва $ 3.5. Уискито и содата ще струват 5,8 долара. Общата цена на комплект от 12 алкохолни напитки е 85 долара.

7. Берлин

алкохол

Бирата в Берлин средно струва $ 4.1, чаша ракия – $ 5, ако сте любител на  мартини ще трябва да заплатите $ 10. Общата цена на комплект от 12 алкохолни напитки е 84 долара.

6. Палма де Майорка

алкохол

Джин с тоник в столицата на Балеарските острови струва средно 8,4 долара, и например чаша вино – 3,5 долара. Общата цена на комплект от 12 алкохолни напитки е 83 долара.

5. Талин

алкохол

Бутилка бира в Талин, сервирана от красива барманка ще ви струва 3,8 долара. Любителите на шампанско ще трябва да заделят  5,9 долара за чаша от пенливото вино. Общата цена на набор от 12 алкохолни напитки е 77,6 долара.

4. Рига

алкохол

В Рига алкохолът е още по-евтин: един текила шот е $ 4, ромът с кола е $ 7, а бирата е само $ 3.5. Общата цена на комплект от 12 алкохолни напитки е 73,03 долара.

3. Краков

алкохол

Следващата дестинация е Полша. В старата столица на Полша, град Краков, чаша вино струва 4.4 долара, водка с портокалов сок – 3.5 долара и чаша ракия – 4.85 долара. Общата цена на комплект от 12 алкохолни напитки е 49,44 долара.

2. Будапеща

алкохол

Столицата на Унгария заема в класацията на второ място (тази година той е изместен от върха на пиедестала от друг прекрасен град) и цени: бира – 2.2 долара на чаша, вино – $ 1.7, водка със сок – 4,74 долара , Общата цена на комплект от 12 алкохолни напитки е 44 долара.

1. Прага

алкохол

Първото място в класацията е столицата на Чехия, лъчезарната Прага. Известната чешка бира е на стойност $ 1,8 средно, ром с кола – 4.14 долара, а шот с текила – $ 2.53. Общата цена на комплект от 12 алкохолни напитки е 42 долара.

В крайна сметка, където и да решите да отидете, не забравяйте да се забавлявате. В много от случаите цената си струва преживяванията.

Източник: dailymail.co.uk

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!