колаж

Четирима са претендентите за мястото председател на Социалдемократическия съюз на Македония. До предсрочните вътрешнопартийни избори остават броени дни. 

Изборите за президент на Социалдемократическия съюз на Македония ще се проведат на 12 декември. До тях се стигна след като Зоран Заев заяви, че ще подаде оставката си, след като партията му загуби изборите в Скопие.

След неизпълнение на обещаната оставка опозицията в Република Северна Македония внесе вот на недоверие срещу кабинета на Заев.

Последният претендент за мястото е Йован Деспотовски.

Йован Деспотовски
На снимката: Йован Деспотовски

Ръководителят на Дирекцията за Зона за технологично индустриално развитие (ТИДЗ) и дългогодишен член на СДСМ Йован Деспотовски внесе кандидатура за председател на СДСМ, съобщи „Локално“.

„Членувам в партията от 25 години и преминах различни нива – от първоначално най-ниското до член на висшите управленски структури на партията. Смятам, че имам реални резултати в моя професионален ангажимент, така че мисля, че мога да предложа нова концепция, около която ще се обедини не само партията, но и обществото. Решението не е лесно. Предизвикателството е голямо, времето е доста сложно и отговорността е голяма“, каза Деспотовски.

Той е бил на редица ръководни постове в партията и в момента е ръководител на индустриалните зони. По професия е икономист с много познания в областта на работата с европейските присъединителни фондове.

Кои са другите?

До момента кандидатите за председател на СДСМ са четирима.

Фросина Ременски
На снимката: Фросина Ременски
Димитър Ковачевски
На снимката: Димитър Ковачевски

Вчера в СДСМ пристигнаха три кандидатури – на бившия заместник-председател на партията Фросина Ременски, на зам.-министъра на финансите и член на Изпълнителния съвет на СДСМ Димитър Ковачевски и на Властимир Алексовски, който е член и активист на СДСМ от общинската организация на партията в Куманово.

Властимир Алексовски
На снимката: Властимир Алексовски

Кумановци добре познават Властимир Алексовски, последният кандидат за лидер на СДСМ. Известен като Ваце Мува, той е легенда по улиците на Куманово. След като обяви кандидатурата си за президент на СДСМ за предсрочните вътрешнопартийни избори, кумановци започнаха да споделят в социалните мрежи стари клипове на Алексовски, включително и този, на който той показва бойните си умения.

В 16:00 часа изтече срокът за подаване на кандидатури за поста. Не е ясно дали в предизборната надпревара се е включил и  Миле Зечевич, бивш директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване на Република Северна Македония.

Най-вероятният кандидат за бъдещ председател на СДСМ е настоящият зам.-министър на финансите на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Обявено бе, че новият председател на СДСМ ще бъде кандидат за министър-председател за състава на новото правителство, в което според решение на Централния съвет има място за партията „Алтернатива“ на Африм Гаши.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!