Критичният доклад на САЩ дори е смекчен, смята Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков

Бежанският поток се превърна в инструмент в ръцете на Лукашенко и неговия режим. Повече от очевидно е, че става въпрос за държавна политика, осъществена от режима в Минск, тъй като Беларус няма обща граница с Близкия изток. Това коментира експертът по международни отношения проф. Владимир Чуков специално за ДЕБАТИ.БГ.

„Бяха минимизирани посолствата на Беларус в Близкия изток и най-вече това в Багдат. В последствие разбрахме, че почетният консул на Беларус в Ирак се е превърнал в нещо като трафикант на хора. Туроператорите в Минск са започнали да печелят огромни суми, защото визовият режим е бил облекчен до толкова, че те са получавали безвизов достъп до беларуска територия в рамките на тридесет дни. Туроператорите са осигурявали извозването на тези хора до Минск. Всяка седмица е имало полет от Багдат до Минск и не само от Багдат, а и от съседни арабски държави“, каза той.

Експертът обясни как работи схемата.

„Хората пристигат в Минск, остават ден-два в хотели, за което са заплатили, след което белоруските власти ги насочват към съответните точки на границата. Група от няколко стотин човека, подредени по начин, по който Хамас подреждаше своите привърженици на границата между Израел и Ивицата Газа. Най-отпред бяха слагани децата, след тях жените и най-отзад вървят мъжете, с желание да прережат бодливата тел. Имаше реакция от страна на полските граничари. Те опитаха да ги спрат със сълзотворен газ. Това бяха много грозни гледки“.

Проф. Владимир Чуков каза и каква е предисторията на тази ситуация. По думите му тя е свързана с Люблинската уния и влиянието на Русия.

„Досещате се подобен тип регионално формирование е добрата и ефективна политика на фона огромния Европейски съюз. Това е Европа на регионите и Полша е тази страна, която дава много добър пример в това отношение. Именно една такава линейна инициатива, наред с Триморието, в което участваме и ние, предизвика ревността на режима на Лукашенко. В последствие, под натиска на Русия, Лукашенко отказа участие в Люблинската инициатива и създаването на Люблински триъгълник, който евентуално да прерасне  в четириъгълник“, каза още той.

Ако искате да разберете повече за ситуацията на границата между Полша и Беларус, както и за останалите мигрантски потоци и как те влияят на вътрешнополитическите процеси в отделните страни, четете цялото интервю с проф. Владимир Чуков утре.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!